Hrvatska opstruiše identifikaciju žrtava: U Zagrebačkoj mrtvačnici od 896 posmrtnih ostataka čak 400 su Srbi

04.08.2021

15:54

0

Autor: M. I.

Kako je ocenjeno, u rasvetljavanju sudbine nestalih, zemlje regiona bi morale da promene pristup

Hrvatska opstruiše identifikaciju žrtava: U Zagrebačkoj mrtvačnici od 896 posmrtnih ostataka čak 400 su Srbi
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Identifikacija skoro 900 posmrtnih ostataka iz mrtvačnice u Zagrebu pomogla bi da se smanji broj nestalih lica iz vremena ratnih sukoba 1990-ih, rečeno je na skupu povodom godišnjice hrvatske vojne akcije “Oluja”.

Kako je ocenjeno, u rasvetljavanju sudbine nestalih, zemlje regiona bi morale da promene pristup, jer sadašnji, sa nekoliko identifikacija godišnje, ne može da pruži rezultate.

pročitajte još:

Član Komisije za nestala lica Vlade Srbije Ljiljana Krstić naglasila je da je od tih 896 posmrtnih ostataka iz zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu, sigurno 400 srpske nacionalnosti.

Krstić je naglasila da je nemoguće da se ne poklapaju koštani i krvi uzorci iz baze podataka i da je to razlog zašto se u Zagrebu ne završi proces identifikacije.

Specijani izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih Veran Matić rekao je da bi država Srbija trebalo porodicama da se izvini što nije efikasnija u pronalaženju nestalih.

– Važno je da obe zemelje – Srbija i Hrvatska donesu strateške odluke kako će se ubudće raditi, jer sadašnji neće dati većih pomaka od 5 ili 10 idetnifikacija godišnje, a to je novo mrcvarenje i zločin prema porodicama – rekao je Matić na skupu u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih “Suza”.

Prema njegovim rečima, potreban je sastanak sa predstavnicima Zavoda za sudsku medicinu, koji bi precizno rekli zbog čega proces ide tako sporo.

Kako kaže, nepohodno je napraviti novi akcioni plan, ako nema dovoljno DNK da pozovemo porodice i napravimo novu bazu, ako su ostaci toliko uništeni, važno je da se zna koliko je tih tela, da dobijemo jasnu sliku.

Matić je naveo da za tri godine od kada je zadužen za rasvetljavanje sudbine nestalih nije video nijedan podatak koji je doveo do pronalaženja nestalih.

U prvom planu, kaže treba da bude potraga za nestalima, a ne za zločincima.

Tanjug/Sava Radovanović

Kaže da je važno napraviti zajednicke timove sa Hrvatskom, kao i uključiti medunarodne institucije, poput Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koje može da pomogne da se dođe do arhiva u zemljama čiji su pripadnici bili na terenu tokom rata.

Krstić je podsetila da je od tih 1.860 nestalih, 1.200 osoba bilo starije od 60 godina, a 540 su žene.

Ona je dodala da je u Hrvatskoj registrovano 36 grobnih mesta.

Izrazila je nezadovoljstvo što rezultata nema i dodala da su samo dve osobe identifikovane ove godine.

Krstićeva je rekla da je saradnja usporena, da je Beograd predlagao načine kako da se problemi prevaziđu, a da Zagreb nije hteo da prihvati ni pomoć kada im je laboratorija stradala u zemljotresu.

Ona je podsetila i da je u toku izrada Zakona o nestalima koji bi trebalo da stupi na snagu 2023. godine.

pročitajte još:

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja iz Hrvatske Milojko Budimir ocenio je da je Zagreb odgovoran za opstrukciju procesa identifikacije nestalih i prikrivanje zločina.

Na delu je opšta opstrukcija Hrvatske koja prikriva zločine ne radeći ekshumacije, rekao je Budimir i podsetio da ništa nije bilo od brojnih sporazuma i ugovora, uključujući i onaj o sukcesij na osnovu kojih bi trebalo da nam se vrate sva stečena prava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike