Dragišić za 24sedam: Prisluškivanjem predsednika ugrožena je bezbednost zemlje

04.01.2021

19:03 >> 08:02

0

Predsednik je kazao da su to radile domaće službe, ali da je na nadležnim organima da utvrde koje i da li su povezane sa stranim službama

Dragišić za 24sedam: Prisluškivanjem predsednika ugrožena je bezbednost zemlje
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je bio prisluškivan, kao i da su to radile domaće službe, ali da je na nadležnim organima da utvrde koje i da li su povezane sa stranim službama.

-Mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost. To je deo pokušaja nekih da na vlast, mimo izbora, dovedu one koji su svojevremeno uništili zemlju. To je direktan pokušaj državnog udara, izjavio je predsednik Vučić.

On je podsetio da su za prisluškivanje predsednika Republike određene dugogodišnje kazne zatvora, posebno kada se to, ističe, radi iz nadležnih organa bezbednosti države.

Političko-vojni analitičar Zoran Dragišić ocenjuje za 24sedam da je u pozadini svega, najverovatnije, mešanje stranog i domaćeg faktora.

Zoran Dragišić, Foto: www.mc.rs

– Prvo treba imati u vidu da je prisluškivanje predsednika apsolutno protivzakonito, ne postoji legalan način za to. Takođe, predsednik Srbije je i vrhovni komandant oružanih snaga i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost. Dakle, njegovo prisluškivanje je nužno ugrožavanje nacionalne bezbednosti Republike Srbije. To mora da bude do kraja ispitano i svi koji su u to umešani moraju da se nađu pred sudom. Nema govora da neko može biti toliko drzak da prisluškuje predsednika, a da ne zaradi ozbiljan zatvor, poručuje u izjavi za 24sedam Dragišić.

Dodaje da su sa ovime, najverovatnije, povezane organizovane kriminalne grupe kojima je predsednik Vučić stao na žulj jer se bori protiv organizovanog kriminala.

pročitajte još

– One, takođe, mogu biti povezane sa stranim faktorom i tu je pitanje ko je dominantan. Ovaj slučaj moraju da ispitaju svi koji se bave zaštitom predsednika i to je pitanje za BIA-u, centralnu bezbednosnu službu Srbije. Pitanje je i ko je došao do podatka da predsednika prisluškuju. Taj zna i ko ga je prisluškivao. Verujem da je u pitanju spoj stranog i domaćeg faktora, dodaje Dragišić za 24sedam.

On poručuje da ovaj slučaj mora detaljno da se ispita te da svi koji su umešani moraju da se nađu pred sudom.

Govoreći o mogućim motivima, pored beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala, Dragišić podseća da je Vučić i pokretač brojnih inicijativa u regionu.

– Mnogi bi imali interes da ga ugroze. Iznutra, mislim da su kriminalci, koje su internacionalno organizovani. Oni jedini imaju kapacitet za takvo nešto. A strane službe imaju kapacitet da destabilizuju Srbiju. To što Srbija radi i postiže, mnogima se ne dopada. Nemojmo biti naivni da mislimo da se svima dopada što Srbija privlači investicije. Mnogi bi hteli da taj trend zaustave… Predsednik Vučić je personifikacija svega i udar na njega je pokušaj da se trendovi kojim Srbija ide napred zaustave. Međunarodni faktori bi tu imali interes jer ne žele da vide Balkan da napreduje, zaključuje Dragišić.

Vulin: Saznaćemo ko je prisluškivao predsednika Vučića

TANJUG/ MUP RS

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da će policija saznati ko je prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

-Nadležne službe se bave slučajem, doći ćemo do istine, a pravosudni organi će odraditi svoje. Na nama je da potvrdimo da se to više ne desi. Rano je da pričamo o tome šta je bio cilj prisluškivanja predsednika, ali sigurno da nije bilo reči o dobroj nameri, kazao je Vulin za Prvu tv.

Bečić: Sprovesti ozbiljnu istragu, ne sme biti zaštićenih

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić izjavio je da već duže vreme postoje saznanja o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakao da je reč o ozbiljnom krivičnom delu za koje i počinioci i nalogodavac moraju da odgovaraju.

pročitajte još

Bečić od nadležnih organa zahteva da sprovedu ozbiljnu i temeljnu istragu i očekuje da službe bezbednosti informisu Odbor o njenim rezultatima.

-Već duže vreme postoje saznanja o ovom slučaju, a sada i konkretni dokazi, te očekujem da istraga da rezultate u veoma kratkom periodu, naveo je Bečić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Istakao je da je ovo slučaj u kom ne sme biti zastićenih jer, dodaje, prisluškivanje predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti predsednika Republike Srbije.

-Onaj ko je pomislio da je jači od države, malo se preračunao, poručio je Bečić.

Vesić: Istraga o prisluškivanju Vučića neophodna

Funkcioner SNS, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, izjavio je danas da neophodna istraga o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da svi koji su učestvovali u tome moraju da odgovaraju, jer je reč o teškom krivičnom delu.

Gostujući na TV Pink, on je rekao da je očigledno da postoje ljudi koji misle da na vlast mogu da dođu bez glasova, tako što će koristiti nezakonito prisluškivanje i sprovesti na jedan način državni udar.

-Očigledno su to sve pokušaji, odnosno prečice da se na vlast dođe bez glasova, istakao je Vesić i ukazao da Aleksandar Vučić ima glasove više od polovine građana Srbije.

On je istakao da to treba da bude alarm, pre svega za bezbednosne službe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike