Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja: Dok ne formiraju ZSO, ne treba da prihvatamo nove obaveze

07.12.2020

07:10 >> 13:47

0

Srbija ne sme da prihvati nikakve nove obaveze dok Albanci ne ispune ono što su već preuzeli, poručuje Dragomir Anđelković

Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja: Dok ne formiraju ZSO, ne treba da prihvatamo nove obaveze
Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine biti održan 10. decembra, kao što je to najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za sada još nije poznato ko će učestvovati na sastanku, ali kako je najavljeno, tema tehničkog dijaloga biće pitanje imovine i finansijskih potraživanja.

Bez obzira na činjenicu da je u pitanju tehnički dijalog, politički analitičar Dragomir Anđelković upozorava da Srbija ne sme da prihvati nikakve nove obaveze dok Albanci ne ispune ono što su već preuzeli, a to je pre svega formiranje Srpskih zajednica.

-Bilo kakvi ustupci su neprihvatljivi, jer i ono što smo do sada dali i uradili je suviše budući da albanska strana ništa nije ispunila od dogovorenog. Sve dok oni ne formiraju ZSO, Beograd ne treba da prihvata nove obaveze i uslove kako bi se pregovori nastavljali, izričit je Anđelković.

Napominje da iako su ovo tehnički pregovori, oni proizvode efekat koji doprinosi statusnom tumačenju, jer tako to tumače Albanci.

-Treba biti oprezan. Ako Srbija vodi odgovornu politiku, onda treba da zahteva da Albanci ispune šta je dogovoreno. Ako se to ne desi, onda je nemoguće dalje voditi pregovore, poručuje Anđelković za 24sedam.

Dodaje i to da, kada je reč o daljim pregovorima i učešću SAD, Bajdenova administracija će u mnogo većoj meri prepustiti Evropi da ih vodi, ali da zapravo, ne zavise ti pregovori ni od Evrope već od nas.

To je donekle potvrdio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj koji je nedavno poručio da rešenje o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova treba tražiti u evropskim okvirima.

-Drago nam je što su SAD spremne da pomognu, ali EU je ona koja vodi i odgovara za ovaj proces. Samo EU može da da važnu ponudu za ljude tamo to je evropska perspektiva. U okviru evropske perspektive se mora rešavati ovaj problem, izjavio je Borelj.

Što mnogi misle ona je drsko rekla: Provokacija evroparlamentarke je zapravo stav EU

Povodom provokacije evroparlamentarke Viole fon Kramon, koja je na Tviteru napisala da je “dobra vest što Savet EU i Evropska komisija za sada neće otvarati nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom”, srpski analitičar kaže da je zapravo tom porukom ona prenela stav EU.

“Naša javnost treba da shvati da mnogi unutar EU i ne žele integraciju, da im zapravo nije namera da nas prime u EU. Ono što mnogi misle ona je drsko rekla. Zato i smatram da Srbija ne treba da pravi nikakve ustupke zbog članstva u EU”, izričit je Anđelković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike