Vilijamu Vokeru Albanci kao nepresušan izvor zarade - osmislio Račak, sad bi da okupi dijasporu i skuplja priloge

19.08.2021

06:30 >> 08:57

0

Autor: M. I.

Voker se vraća na mesto svog nekadašnjeg profita, smatra Stanković

Vilijamu Vokeru Albanci kao nepresušan izvor zarade - osmislio Račak, sad bi da okupi dijasporu i skuplja priloge
Copyright Printscreen/Youtube, albinfoch

Bivši šef Misije OEBS na Kosmetu i jedan od glavnih kreatora prevare o navodnom masakru civila u Račku zbog kojeg je SR Jugoslavija bombardovana, Vilijam Voker predložio je osnivanje pokreta za ujedinjenje albanske dijaspore, u cilju dobijanja rezervisanih mesta u parlamentima država u kojima žive. Obraćajući se albanskoj dijaspori, on je predložio da vodi pokret za ujedinjenje svih Albanaca koji žive u inostranstvu i poziva ih da zaborave postojeće razlike i podele koje muče dijasporu.

– Verujem da ja, kao nealbanac koga mnogi ljudi poštuju, imam najveće šanse da ujedinim mnoge frakcije dijaspore širom sveta. Molim za vašu podršku – rekao je Voker.

pročitajte još:

On je dodao da smatra da je “ekonomski uticaj dijaspore veliki, ali da su njeni dugoročni efekti minimalni” jer “pomoć dijaspore i njen doprinos nemaju uticaja na proces odlučivanja gde se njihov novac troši, a oni na vlasti potcenjuju ekonomske veze dijaspore sa domovinom”.

Voker dodaje da je nedostatak što strani donatori, “koji se nadaju da će svojim doprinosima poboljšati uslove života u svojoj domovini, nemaju uticaj na proces donošenja odluka gde se njihov novac troši, a donosioci političkih odluka kod kuće uzalud obećavaju da će uvažiti savete i težnje onih koji žive u inostranstvu”.

Prema Vokeru, oni koji su trenutno na vlasti ne mogu ništa da poprave, jer su “današnji donosioci odluka u celom regionu političari, a ne patriote, oni su veoma moćni, veoma korumpirani i u velikoj meri zavise od međunarodnih mentora, u cilju sprovođenja neophodnih reformi”.

Youtube printscreen

– Još sam uvereniji da će samo aktivno i kontinuirano uključivanje onih u dijaspori – onih sa izloženošću i iskustvom u spoljnom svetu, onih sa gorućom željom za promenom – verovatno doneti neophodne ispravke kursa. Problemi su veliki i potrebno je vreme za smislena rešenja. Za početak predlažem da vodim pokret za ujedinjenje svih Albanaca koji žive u inostranstvu, pozivajući ih da zaborave postojeće razlike i podele koje muče dijasporu – naveo je Voker.

Iza svega stoji interes

Iako su njegove izjave prepune pozivanja na patriotizam i navodne želje da pomogne Albancima, politički analitičar Dejan Vuk Stanković za 24sedam kaže da se iza svega, na prvom mestu, krije materijalni interes.

– Mislim da je to neka vrsta lobističkog improvizovanja sa ciljem da prikupi novčana sredstva i podršku albanske dijaspore za neke svoje dalje aktivnosti. On je među Albancima poznat kao neko ko im je dosta svojim radom pomogao i čini mi se da sa tom pričom o albanskoj dijaspori pokušava da ih mobiliše, igrajući na svoju staru slavu, da pokuša da ih veže za sebe, ne bi li to posle naplatio. On je vrlo iskusan deo lobističkog establišmenta u SAD koji je Albancima činio razne usluge i to debelo naplatio, a sada bi da se vrati svom pozivu lobiste – kaže Stanković.

Povratak na mesto zarade

On smatra da bi bilo previše ambiciozno za čoveka starog 86 godina da planira neku novu političku karijeru, te da je želja za profitom dosta realniji pokretač Vokerove inicijative.

– Ne verujem da Voker ima neki politički interes s obzirom da se ipak radi o čoveku u godinama. Teško je poverovati da je sada odlučio da pravi karijeru. On prosto namerava da iskoristi ljude koje je tokom svoje karijere upoznao, zastupao i od kojih je zarađivao. Voker se vraća na mesto svog nekadašnjeg profita – smatra Stanković.

Youtube printscreen

Analitičar pretpostavlja da je Vokerov plan da postane neko ko iza scene “vuče konce”, pre nego politički akter.

– On najverovatnije planira da bude neka vrsta političkog lidera iz senke. Pretpostavljam da mu je cilj da se pojavi kao neko ko će da bude faktor okupljanja Albanaca i, naravno, da od toga zaradi – kaže Stanković.

Koliko će Voker biti uspešan u svojoj nameri za sada je tečko pretpostaviti, ali to nije nemoguće, smatra analitičar.

– Ne treba isključiti mogućnost da će da uspe s obzirom da su Albanci u dijaspori, baš kao i Hrvati, veoma homogeni što se tiče artikulisanja svojih političkih interesa. Dijaspora je dosta pomogla Albancima u ostvarivanju zadatih ciljeva. Ukoliko Voker uspe da im se nametne, moguće je da će ponovo da izvuče korist od Albanaca – istakao je Stanković.

Ko je Voker?

Vilijam Grejam Voker rođen je 1935. godine u Karniju, u američkoj saveznoj državi Nju Džezi. Radio je kao diplomata i lobista, a često je dovođen u vezu i sa američkim obaveštajnim službama. Tokom svoje diplomatske karijere bio je ambasador SAD u Salvadoru i šef Kosovske verifikacione misije OEBS.

Zločini u El Salvadoru

Od 1988. do 1992. Vilijam Voker je bio ambasador Amerike u El Salvadoru. Tokom građanskog rata u El Salvadoru 80-tih godina SAD su podržale takozvani “Odred smrti” vojske El Salvadora koji su ubili hiljade političkih oponenata, sindikalnih vođa, aktivista, novinara, učitelja, običnih građana širom zemlje, kao i katoličke aktiviste i zvaničnike.

Prema optužbama koje je podneo nezavisni advokat Okružnog Suda SAD Lorens Volš, Voker je bio odgovoran za nameštanje lažne humanitarne operacije u vazdušnoj bazi Ilopango u El Salvadoru. Ta baza je bila tajno korišćena za dopremu pušaka, municije i zaliha kontra zelenašima koji su napadali Nikaragvu.

Youtube printscreen

Voker nije bio nezavisan i neutralan posmatrač, već američki ambasador koji je nakon počinjenih zločina na teritoriji El Savadora učestvovao i u zataškavanju tih zločina. Naime, javnosti je poznat slučaj kada je vojni oficir SAD dao poverljive informacije o ubistvima jezuita. Informacije su završile u kabinetu tadašnjeg ambasadora Vilijama Vokera, ali umesto da je zaštitio identitet svedoka, ambasada ga je otkrila komandi vojske El Salvadora.

Izmišljeni masakr u Račku

Posle iskustava u El Salvadoru, Voker je bio “idealan” kadar da “reši” situaciju na Kosovu i Metohiji pa je kreirao laži o masakru u Račku, što je bio povod da 1999. godine NATO bombarduje SR Jugoslaviju.

Voker je, zajedno sa Medlin Olbrajt, Džejm Rubinom i Ričardom Holbrukom radio na finansiranju i obuci albanskih terorista, čija je uloga bila da isprovociraju sukobe sa srpskom vojskom i policijom. Osnovni motiv je bio eskalacija sukoba i izgovor za NATO agresiju. Prema izjavama Helene Ranti, međunarodnog patologa koja je istraživala tela ubijenih u Račku, Voker je vršio pritisak na nju i tražio da dodatno satanizuju Srbe, iako nije bilo osnova za to. Nezadovoljan njenim izveštajem, on se kasnije u svojoj retorici nije pridržavao njenih zaključaka, već je svojevoljno okarakterisao taj događaj u svoju korist.

Albanci mu digli spomenik

Posle svih “zasluga” za albanske teroriste na Kosovu i Metohiji, Voker je postao omiljen među Albancima.

Predsednik Albanije Bamir Topi ga je imenovao za počasnog građanina ove zemlje, a 15. januara 2009, na desetogodišnjicu slučaja “Račak”, premijer i predsednik samoproglašene države Kosovo, Hašim Tači i Fatmir Sejdiju su ga odlikovali Zlatnom medaljom za usluge čovečanstvu. Na isti datum 2017. godine, Voker je u Račku dobio i svoj spomenik.

pročitajte još:

U januaru 2012. godine učestvovao je na protestu pokreta Samoopredeljenje kojim su blokirani administrativni prelazi i koji je imao za cilj blokiranje trgovine između tzv. države Kosovo i centralne Srbije.

Voker je kasnije, zajedno a Hasanom Šaljom, osnovao fondaciju koja je potpisala ugovor sa bivšim predsednikom tzv. države Kosovo Hašimom Tačijem o pružanju saveta na pet meseci. Voker je za te usluge dobijao je 7.000 evra mesečno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike