Češka podržava evrointegracije Srbije: Ana Brnabić sa Andrejem Babišem o ključnim temama dveju država

10.02.2021

09:13 >> 13:48

0

Za češkog premijera priređen svečani doček ispred Palate Srbija, gde ga je dočekala premijerka Ana Brnabić

Češka podržava evrointegracije Srbije: Ana Brnabić sa Andrejem Babišem o ključnim temama dveju država
Copyright TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Vlade Češke Andrej Babiš doputovao je danas u posetu Srbiji, tokom koje se sastaje sa državnim vrhom naše zemlje.

Na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, Babiša je dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

pročitajte još

Za češkog premijera priređen je i svečani doček ispred Palate Srbija,  uz intoniranje himni dveju zemalja, postrojenu Gardu VS i crveni tepih, gde se sa njim sastala premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka sa češkim kolegom Andrejem Babišem da je fokus današnjih razgovora dveju delegacija zdravstvo, odnosno borba protiv koronavirusa, i da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija.

Brnabićeva je novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa českim premijerom kazala da su od jutros srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje eUprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru masovne vakcinacije.

– Mi smo do sada 10 puta menjali protokol za lečenje zaraženih virusom korona – kazala je Brnabićeva, i navela da je upravo u toku 10 revizija načina lečenja, te da smatra da baš zbog toga Srbija beleži uspeh u borbi protiv koronavirusa.

Takođe, Brnabićeva kaže i da uspeh u borbi protiv korone u Srbiji obezbeđuje i veliki obim hospitalizacije, jer Srbija mnogo više hospitalizuje u odnosu na to kako se radi u zemljama Evrope i sveta.

– Sada je najvažnija vakcina, masovna vakcinacija, a naše je da u teškim vremenima podelimo sve što možemo sa prijateljima i partnerima – navela je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija i Češka Republika imaju odlične, izvanredne odnose, koji se održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou.

U tom smislu podsetila je na njen sastanak sa premijerom Babišem u Pragu 2018. godine, zatim učestvovanje na sastanku Višegradske grupe 2019, kao i na prisustvo predsednika Aleksandra Vučić na Samitu Višegradske grupe.

Brnabićeva kaže i da se krajem marta očekuje da u Beograd dođe češki ministar inostranih poslova s delegacijom koju će činiti privrednici.

Podsećajući da je predsednik Vučić odlikovao češkog predsednika Miloša Zemana, Brnabićeva je kazala da se ugovara termin posete predsednika Vučića Češkoj.

Brnabićeva je istakla da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU kada je u pitanju Zapadni Balkan i dodala da su već objavili platformu za njihovo predsedavanje 2022. u kojoj je jedan od prioriteta upravo proširenje.

Kako je navela, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a 2020. godine trgovinska saradnja iznosila je 1,2 milijarde evra.

– Beležimo suficit, i to govori o nasoj saradnji, prisustvu čeških investitora. Imamo sve više čeških investicija – kazala je Brnabićeva, i u tom smislu navela da je jedna od najvećih preuzimanje “Telenora” u iznosu od 2,8 milijardi evra.

Ističe da broj investicija i veliko interesovanje čeških investitora za ulaganja u Srbiji govori u prilog i političkim i ekonomskim odnosima.

Češka podržava evrointegracije Srbije

Češka podržava članstvo Srbije u Evropsku uniju, kao i njeno učlanjenje u Šengenski prostor, izjavio je danas češki premijer Andrej Babiš.

Babiš je na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerkom Anom Brnabić rekao da je pristupanje Srbije EU izuzetno složena tema koja traje dugo, te dodao da on lično ne razume – što je, kaže, govorio i u Savetu EU – zašto EU nema jasan plan što se tiče Šengenskog prostora.

– To je vezano za nelegalne migracije. Ovde su četiri zemlje koje bi trebalo da budu sastavni deo Šengenskog prostora. Nelegalne migracije su problem – rekao je Babiš.

On je dodao da je od 2015. godine Srbiji pružena finansijska podrška od 57 miliona evra za borbu protiv nelegalne migracije, a kolege iz češke policije su pomagale srpskoj policiji u toj borbi.

– Šengenska problematika je možda i jača tema od članstava u EU u ovom momentu. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti voditi razgovore o tome. Ne samo da podržavami članstvo Srbije u EU, nego i učlanjenje u Šengenski prostor. To bi moglo da bude jednostavno, a puno se sa tim se odugovlači i trebalo da da budemo efikasniji – rekao je Babiš.

Češki premijer je dodao i da su odnosi dveju zemalja dobri, a da tome doprinosi i srpska manjina u Češkoj, te češka manjina u Srbiji.

– To je kulturni most između naših zemalja, a pandemija nas upućuje na to da što boje sarađujemo – rekao je Babiš.

Premijer Češke Republike Andrej Babiš ocenio je danas da su odnosi između Srbije i Češke dugoročni i prijateljski i istakao da je na današnjem sastanku sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao o sistemu vakcinisanja u Srbiji i iskustvima srpskih prijatelja u borbi protiv kovida 19, što je, kako je naveo, od izuzetnog značaja za ekspertski tim koji je u Beograd došao sa njim.

Babiš je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Brnabić kazao da je od izuzetne važnosti to što su uspeli da dobiju informacije i steknu neku predstavu o tome kako izgleda sistem vakcinacije u Srbiji.

– Najbitnija tema našeg sastanka bila je vakcinacija. Srbija je vakcinisala više od pola miliona ljudi, druga je u Evropi po tome i sedma u svetu. Dnevno se ovde od 30.000 do 40.000 ljudi vakciniše i očekuje se da će se taj broj povećati jer dolazi revakcinacija – ispričao je Babiš.

Dodao je da je Srbija naručila četiri miliona doza “Sinofarmove” vakcine, koja je popularna u Srbiji jer se isporučuje zajedno sa iglom, što je praktično, kao i dva miliona vakcina iz Rusije.

– Za nas je interesantno to da građani imaju mogućnost da biraju između te dve i “Fajzerove” vakcine – kazao je Babiš.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano i o ekonomskim odnosima.

U tom smislu, ističe da međusobna trgovinska razmena u zadnjih 10 godina raste, kao i da je 2019. godine iznosila 1,2 milijarde evra.

Kako je naveo, 2018. godine su se dogovarali o tome da on dođe sa privrednicima u Beograd.

– Tada smo se dogovarali da ću doći sa delegacijom privrednika i investitora i nismo ni slutili šta nas čeka – naveo je češki premijer.

Istakao je i da je Srbija dugoročno važan partner Češke i da podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je posle susreta sa Babišem da nije fer što Srbija prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, te da se nada da će ova godina po tom pitanju biti drugačija i dodala da Češka podržava evrointegracije Srbije.

Upitana da li je češki kolega ohrabrio kada je reč o evrointegracijama i kada očekuje otvaranje novih poglavlja, Brnabićeva je rekla da je u svim bilateralnim ili razgovorima sa češkim partnerima na skupovima i konferencijama ohrabrena stavom Češke u vezi sa evropskim integracijama Srbije i celog Zapadnog Balkana.

Ona je zahvalila Češkoj, jer daje ogroman podstrek Srbiji i Zapadnom Balkanu da nastave svoj EU put.

– Oni i redovno i brzo daju saglasnost za otvaranje svih poglavlja, za koja smo mi spremni i nemamo tu nikakvu nejasnoću. Mislim da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja poglavlja ili time koliko brzo idu naše integracije – rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da uvek polazi od sebe, odnosno da zna šta Srbija i mora i zna šta treba da učini, ali da nije fer što prošle godine nije otvoreno nijedno poglavlje.

– Da li je Srbija zaslužila da joj se prošle godine ne otvori nijedno poglavlje? Apsolutno ne. To nije bila dobra odluka, i nije bila fer, niti je odluka koja oslikava sve što je Srbija uradila – rekla je Brnabićeva.

Nova metodologija

Ona je dodala da to Srbiju neće obeshrabriti, jer se reforme sprovode zbog naših građana i privrede, i zemlju će učiniti jačom.

– Nadam se da će ova godina u tom smislu biti drugačija  rekla je Brnabićeva.

Ona je zahvalila i evropskom komesaru Oliveru Varhelju na pomoći, kao i nekim pojedinačnim zemljama članicama, poput Francuske koja je predložila novu metodologiju, koja će, ako bude primenjena, pomoći da sve zemlje Zapadnog Balkana idu brže ka EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se sa Babišem u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Zatim će Brnabićeva i Babiš obići punktove za vakcinaciju na Beogradskom sajmu u Hali 3.

Sa Babišem su u Beograd doputovali i medicinski eksperti iz Češke, koji su se sastali sa srpskim kolegama koje se bore protiv virusa korona, a u toku dana zajedno će obaviti konsultacije i sa premijerima dveju zemalja.

Glavne teme razgovora sa srpskim zvaničnicima biće bilateralni odnosi, međusobna pomoć u prevazilaženju krize izazvane virusom korona i dalja podrška Češke evrointegracijama Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike