Predsednik Vučić se danas sastaje sa Palmerom i Lajčakom, šta je mogući ishod sastanka?

03.06.2021

12:41 >> 12:49

0

Kakve poruke donose, za sada se može samo naslutiti

Predsednik Vučić se danas sastaje sa Palmerom i Lajčakom, šta je mogući ishod sastanka?
Copyright 24sedam/Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas popodne sa specijalnim predstavnikom SAD za Balkan Metju Palmerom i izvestiocem EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, koji u Beograd dolazi nakon dvodnevne posete Prištini i razgovora sa tamošnjim zvaničnicima.

Kakve poruke donose, za sada se može samo naslutiti, a predsednik Srbije najavio je da će reakcija Srbije biti oštra i snažna po pitanju nepoštovanja međunarodnopravnih ugovora koji su potpisani u prisustvu i pod okriljem EU.

Osim što insistira da se dijalog okonča međusobnim priznanjem, Palmer je uputio i blagu poruku da se sporazum o ZSO mora ispoštovati. Uprkos tome, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručuje da za ZSO na Kosovu nema mesta, te da predstojeći sastanak u Briselu nije nastavak dijaloga, već novo poglavlje.

pročitajte još

Ova izjava, svakako ne uliva nadu da je prištinska strana spremna na kompromis, a predsednik Vučić tim povodom poručuje:

“Kada vas neko satera uz zid morate da pokažete oštrinu i snagu i da kažete da to više ne ide. To da nas Kurti ucenjuje time kako će sa njim da se razgovara i na koji način ćemo mi njega da tretiramo – ja mu unapred kažem – tretiraću da kao svakog predstavnika privremenih prištinskih institucija”, rekao je Vučić.

Palmer je istakao da SAD nisu strana u procesu, već samo podrška Lajčaku, odnosno EU. Naglasio je da očekuju da sporazum bude zaključen uz uzajamno priznavanje.

Lajčak je nakon posete Prištine, a uoči posete Beogradu rekao da je određen datum za sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.

On je poručio da je dijalog uz posredovanje EU “jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji”.

pročitajte još

Predsednik Srbije upozorava da se na Srbiju vrše sve veći pritisci.

“SAD i zapadne sile traže da Srbija prizna Kosovo ovako ili onako. Više čak i ne traže da to bude uvijeno u nekoj formi, već direktno, uz pominjanje međusobnog priznanja”, rekao je Vučić i dodao da su teški dani za zemlju pred nama.

Vučić bi sa Palmerom i Lajčakom trebalo da se sastane danas u 17 sati, posle čega se očekuje zajedničko saopštenje, a najavljeno je obraćanje predsednika za sutra u 13 sati iz Predsedništva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike