Borelj i Varhelji pružili podršku Albaniji i Zapadnom Balkanu na evropskom putu

01.03.2021

16:25 >> 16:31

0

Unija obezbedila značajnu podršku za oporavak od pandemije korona virusa kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan

Borelj i Varhelji pružili podršku Albaniji i Zapadnom Balkanu na evropskom putu
Copyright Tanjug/John Thys, Pool via AP

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Oliver Varhelji saopštio je da je na današnjem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Albanije u Briselu, potvrđena budućnost Albanije i Zapadnog Balkana u EU i poručio da je Unija obezbedila značajnu podršku za oporavak od pandemije korona virusa kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

-Na Savetu za stabilizaciju i pridruživanje EU i Albanije u Briselu potvrđeno je da je budućnost Albanije i Zapadnog Balkana u EU, naveo je Varhelji na Tviteru i istakao da je to prioritet.

Tanjug/John Thys, Pool via AP

Kada je reč o borbi protiv pandemije korona virusa, Varhelji je rekao da je EU uz Albaniju.

-Obezbedili smo značajnu podršku za oporavak kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan. Takođe radimo i danju i noću kako bismo osigurali pristup vakcinama, kroz Kovaks i druga sredstva jer nam je stalo, naglasio je Varhelji.

pročitajte još

On je dodao da je Albanija, uprkos izazovima koje je sa sobom donela pandemija korona virusa i zemljotres koji je pogodio zemlju 2019. godine, ispunila obećanja i kriterijume za održavanje prve međuvladine konferencije.

Sastankom je predsedavao visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednik Komisije Žosep Borelj, dok je albansku delegaciju predvodio premijer Edi Rama, u pratnji ministra spoljnih poslova Oljte Džačke i glavnog pregovarača za Albaniju u EU Zefa Mazija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je takođe da će EU nastaviti da podržava Albaniju na njenom evropskom putu, saopštila je pres služba EU.

Tanjug/John Thys, Pool via AP

Borelj je naveo da EU želi da ohrabri Albaniju da nastavi sa evrointegracijama i istakao da su reforme koje se sprovode važne za modernizaciju zemlje i dobrobit naroda.

On je kazao da je uoči predstojećih parlamentarnih izbora u toj zemlji ključno da na čelu lista budu kandidati sa integritetom.

-Ovo je ključno za demonstraciju posvećenosti zemlje u borbi protiv korupcije. A borba protiv korupcije jedan je od ključnih kriterijuma u procesu pristupanja i od suštinske je važnosti za svaku funkcionalnu demokratiju. Evropska integracija treba da bude zajednički nacionalni cilj, koji zahteva posvećenost svih strana u konstruktivnom političkom dijalogu, rekao je Borelj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike