Albanci sa juga Srbije kažu da podržavaju odluku o tablicama ali ne bi da je sprovode

22.09.2021

15:46

0

Autor: I.Pavlović

Tri opštine sa juga Srbije traže da budu izuzete od odluka Prištine o tablicama

Albanci sa juga Srbije kažu da podržavaju odluku o tablicama ali ne bi da je sprovode
Copyright Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Predstavnici Albanaca iz opština Preševo, Medveđa i Bujanovac sa juga centralne Srbije, zatražili su danas od privremenih institucija u Prištini da građani tih opština budu izuzeti od odluke o reciprocitetu registarskih tablica.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa rekao je Radiju Slobodna Evropa da je danas privremenim institucijama poslat zahtev o izuzimanju te tri opštine, kako bi se svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, omogućila potpuna sloboda kretanja.

Pročitajte još:

– Poslali smo zahtev da se iz odluke izuzmu opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa. Ne Albanci ili Srbi, već te tri opštine koje su veoma povezane sa Kosovom iz kojih ljudi svakodnevno putuju na Kosovo, rekao je Mustafi.

Prema njegovim rečima, za albansku nacionalnu zajednicu odluka Prištine je politički razumljiva, ali je njena primena diskutabilna, jer Albance iz tzv Preševske doline dovodi u poziciju taoca u nadmudrivanju Prištine i Beograda.

– Mi podržavamo svaku odluku Prištine koja osnažuje državnost Kosova, ali nas ovaj potez čini taocem u nadmudrivanju Prištine i Beograda. Ona je najviše pogodila Albance iz Preševske doline koji su porodično, istorijski i tradicionalno veoma povezani sa Kosovom, rekao je Mustafa.

Kako je dodao, čeka se odgovor iz Prištine, kao i da se čeka i na prelazima Končulj i Mučibaba u dugačkim kolonama automobila za dobijanje kosovskih probnih tablica.

Podsećamo, treći dan nakon što je Priština uvela odluku o uvođenju reciprociteta prema Srbiji za registarske tablice situaciju na prelazima Jarinje i Brnjak i dalje protestuju Srbi, a tu je i kosovska policija i Euleks.

Specijalne jedinice Rosu su i dalje raspoređene na severu Kosova, a Srbi su blokirali put Raška – Kosovska Mitrovica i Ribariće – Zubin Potok.

Pročitajet još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike