Ako Skupština Kosova ne izabere predsednika, moglo bi doći do institucionalne krize i novih izbora

27.02.2021

16:50

0

Stranke nerado sarađuju, tako da postoji mogućnost institucionalne krize koja bi mogla dovesti do novih izbora

Ako Skupština Kosova ne izabere predsednika, moglo bi doći do institucionalne krize i novih izbora
Copyright Tanjug/AP Photo/ Visar Kryeziu

Na Kosovu bi moglo da dođe do institucionalne krize, ukoliko političke stranke ne postignu saglasnost oko izbora predsednika, prenosi Kosovo onlajn pisanje Koha.

Predstavnica Demokratskog instituta Kosova Jeta Krasnići ocenjuje da bi političke stranke trebalo da postignu kvorum za izbor novog predsednika, jer Kosovo ne može da priušti luksuz novih izbora.

-Političke stranke zastupljene u Skupštini moraju imati kvorum kako bi formirale institucije. Naša zemlja nema luksuz da izađe na nove izbore. Kosovu je potrebna stabilnost, potrebne su mu stabilne institucije, a građanima zapravo kontinuitet, rekla je Krasnići.

pročitajte još

Prema njenim rečima, stranke nerado sarađuju, tako da postoji mogućnost institucionalne krize koja bi mogla dovesti do novih izbora.

-Rezultati izbora još nisu potvrđeni, prvo moramo da formiramo skupštinu, zatim vladu. Moramo još da vidimo koliko je glasova prva stranka osvojila i koju ćemo matematiku imati, koalicije pre formiranja vlade ili da li će Samopredeljenje i Vjosina lista imati 61 glas ili moraju u koaliciju, a onda je tu pitanje predsednika, rekla je Krasnići.

Naglasila je da će definitivno doći do institucionalne krize i novih izbora, ukoliko političke partije u skupštini dogovorom ne dostignu dvotrećinski kvorum.

Predsednik Pokreta za jedinstvo Valjon Murati takođe je rekao da bi bilo dobro da političke stranke postignu dogovor oko izbora predsednika.

pročitajte još

-Ovog puta imamo jasnu pobedu političke stranke, koja bi trebalo da preuzme odgovornost za upravljanje i za izbor predsednika. Osmani kao kandidat predložio je Pokret Samoopredeljenje ne znam šta će političke stranke raditi, imam utisak da nema prostora za kompromis za koalicionu vladu ili za drugog predsednika, ali verujem da će se usaglasiti da neće doći do novih izbora, koji bi naneli štetu Kosovu, rekao je Murati.

Menadžer programa u Demokratija plus Aljbert Krasnići isto tako je ocenio da je vreme da se političke stranke usaglase i izaberu predsednika.

-Sve političke stranke moraju biti konstruktivne u pogledu izbora predsednika. Smatram da je ovo vrlo povoljan trenutak za postizanje konsenzusa za izbor predsednika, rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, kandidata za predsednika treba da predloži opozicija, jer bi na taj način došlo do ravnoteže snaga.

-Premijer koji ima kontrolu i nad predsednikom skupštine i nad parlamentarnom većinom, ali i nad predsednikom ne može biti dobar odnos snaga. Ako bi predsednika predložila opozicija, onda bi bilans bio bolji, zaključio je Krasnići.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike