Neuroni umiru ispred TV-a, a obožavaju hod po ivici: Kako roditelji utiču na dečiju inteligenciju

29.06.2021 | 19:55 >> 14:10

Autor: Dragana Radivojević

Roditeljska misija je da svom detetu pruži najbolje. Oni svoju decu čuvaju kao malo vode na dlanu, ali postoji nekoliko grešaka koje uporno ponavljaju

Copyright Pexels

Podsticanje inteligencije kod deteta je važan deo vaspitanja. Postoji čitav niz primera klasičnih grešaka koje roditelji prave i verujemo da biste voleli da znate koje su od njih vaše. Osvrnućemo se na one koje skoro pa nesvesno, a opet često, činimo.

Ne, nemoj, pazi, pašćeš, povredićeš se… U toku dana ovo izgovorimo mnogo puta, a sve to jer zaista ne želimo da nam se dete povredi, da ga boli i da plače. Na ovakav način mi im ne dozvoljavamo da budu deca, pa tako im i ne dopuštamo da razvijaju svoju inteligenciju.

Copyright Pexels

Deca obožavaju da skaču sa kreveta, stolice, mogu besomučno da se vrte oko svoje ose, toliko da se i vama zavrti u glavi. Dete tako razvija svoj mozak, a istovremeno održava i ravnotežu, uključuje sve mišiće u telu i još pomaže da dete brže percipira i prepoznaje svet oko sebe te brže razmišlja i brže zaključuje.

Ona uživaju da hodaju po ivici trotoara, pa onda da balansiraju, a vaš strah od toga da će pasti na ulicu i da će ga udariti auto vas tera da ga sklonite na siguran deo trotoara.

Vaše dete zavaljeno u fotelju, iz čista mira, ume da počne da se ljulja i udara glavom u naslon, pa sve jače i jače. Već ste počeli da se pitate kod kog specijaliste da zakažete, jer to ne deluje baš normalno.

Ne slutite da ono zapravo samo zamišlja neku svoju imaginarnu liniju i odbija se od nje da bi je opet dosegnulo. Kada mu dosadi, ono svoju liniju pomeri malo dalje i počinje udarati još jače. U tom trenutku u detetovom telu se aktiviraju svi mišići i to ne samo fizički, već te radnje podstiču rad mozga koji pomiče i kontroliše mišiće, što je dodatna stimulacija za razvoj neurona u mozgu. Neuroni su ključni u ovoj priči i imajte na umu da se oni najbrže razvijaju do sedme godine života.

Copyright Pixabay

Razvijanjem neurona i održavajući neurone u životu, a najvažnije, stvarajući nove veze među njima, povećava se sama inteligencija deteta. Lepše rečeno, mozak koji je stimulisan prirodnim dečjim „nestašlucima” ne dozvoljava izumiranje neurona.

Neuroni pate i umiru ispred tableta, telefona i televizora, neuroni se raduju i razmnožavaju kada su okruženi jarkim bojama, a ne bebi roze i bebi plavom. Dozvolite svojoj bebi da puzi po betonu, zemlji ili travi, tako joj pomažete u stimulaciji čula dodira, tako se i razvijaju važni centri u bebinom mozgu.

Copyright Pexels

Kada se vaše dete popne na drvo ili neku prečku, pa se okrene naglavačke, vi pretrnete jer će mu krv jurnuti u glavu i, čuli ste, da to može biti i fatalno. Ne brinite, ono samo želi da gleda zgradu iz druge perspektive, ma šta zgradu, ceo svet!

Opustite se, verujte da vaše dete može uglavnom sve što je i samo procenilo da može, budite mu podrška jer sigurni smo da ne želite da budete kamen spoticanja.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam