Redovno koristite vodicu za ispiranje usta? Budite oprezni, zbog nje vam je možda visok pritisak

28.11.2022 | 07:04

Autor: Z.A.S.

Istraživanje je pokazalo da biste redovnom upotrebom mogli da utičete na povišenost gornjeg pritiska

Copyright Profimedia

Kada vodite računa o zdravlju, nikako nemojte da preskočite ni higijenu usne duplje. Oralna higijena je preduslov za zdrave i lepe zube, ali i desni. Međutim, na jednu stvar, ipak, treba da obratite pažnju.

Ukoliko imate naviku da svakodnevno koristite vodicu za ispiranje usta, dobro porazmislite o toj navici.

Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da korišćenje nekih vodica za ispiranje usta može da prouzrokuje povišen krvni pritisak.

Poput creva, i usna duplja sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnoteženi mikrobiom usne duplje pomaže u očuvanju zdravlja.

Tu ravnotežu možete da narušite koristeći vodicu za ispiranje usta, otkrilo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Frontiers in Cellular and Infection Microbiology".

Dobre bakterije u usnoj duplji omogućavaju pretvaranje nitrata iz ishrane (uobičajeno ih ima u povrću) u dušikov oksid, a ta molekula pomaže u održavanju zdravih vrednosti krvnog pritiska.

Profimedia
 

Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku materiju koja se naziva hlorheksidin, koja može da uništi bakterije u usnoj duplji koje proizvode dušikov oksid.

Istraživanje je pokazalo da je korišćenje vodice koja sadrži hlorheksidin dva puta dnevno tokom nedelje bilo povezano sa značajnim povećanjem sistoličkog odnosno gornjeg pritiska.

- Znamo da niko ne može da bude dobro bez odgovarajuće količine dušikovog oksida u telu. S druge strane, više od 200 miliona Amerikanaca svaki dan koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usne duplje koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju dušikovog oksida.

Profimedia
 

- Ono što se nekada smatralo dobrom navikom ipak čini više štete nego koristi - rekao je voditelj studije prof.  Nitn Brajan, dodajući da bi njihovo otkriće ujedno moglo da objasni i zašto dve od tri osobe s visokim krvnim pritiskom ne uspevaju lekovima da drže pritisak pod kontrolom.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam