Princezin dan

19.11.2020 | 16:30 >> 09:22

Autor: A.Gligorijević

18. novembar - Praznik posvećen princezama

Copyright Pixabay

Danas je dan princeza. Praznik posvećen ideji da svaka devojka, bez obzira ko je i odakle potiče, jednog dana može poneti krunu.

Počnimo od animiranih junakinja, princeza koje su nas pre svih upoznale sa čarima kraljevskog života.

Da li znate da je prva princeza koja se pojavila na našim ekranima bila Snežana, stvorena u Dznijevom svetu fantazije? Pojavila se i otvorila vrata svim budućim animiranim krunisanim glavama. Od Pepeljuge do Uspavane lepotice.

Copyright Profimedia

Danas, u bajkovitim dvorcima žive neke nove princeze, Elza i Ariel. I sve te otmene junakinje imale su svoju priču, neke čak i stvarnu.

Naš današnji izbor ipak su glumice. Ali, isključivo one  koje su u jednom trenutku života i formalno živele život princeza.

Rita Hejvort – prva holivudska princeza

Ova holivudska lepotica postala je prava princeza kada se udala za svog trećeg supruga, princa Ali Kana 1949. godine, sina sultana Muhameda Šaha, vođe islamističke sekte koji je uveliko bio poznat kao veliki zavodnik. Upoznali su se na jednoj zabavi na Francuskoj rivijeri i ljubav se rodila. Iako se činilo da živi život iz bajke, to nije bio sluaj. Par se razveo nekoliko godina kasnije, nakon rođenja ćerke, princeze Džasmin.

Copyright Profimedia

Olivija Vajld

Mora da ima nečega u vezi sa američkim glumicama i kraljevskim porodicama! Popularna glumica je u jednom trenutku, zaista bila princeza. I to odbegla. Naime, Olivia Vajld pobegla je i venčala se sa samo 18 godina za italijanskog princa Taoma Ruspolijema. Osam godina kasnije, brak se raspao.

Copyright Profimedia

Grejs Keli

Još jedna američka glumica koja je ušla u kraljevsku porodicu, ovog puta u maloj evropskoj zemlji Monako, bila je Grejs Keli. Poznata po svojoj eleganciji i lepoti, oskarovka je izgleda bila rođena kao princeza – i to ne samo holivudska. U aprilu 1956. godine udaje se za Renijea III, kneza od Monaka, nakon čega napušta glumačku karijeru. Par je dobio troje dece — Karolinu, Alberta i Stefani. 13. septembra 1982. vraćajući se u Monako iz Francuske doživela je saobraćajnu nesreću u kojoj je izgubila život. Sahranjena je 18. septembra.

Copyright Profimedia

Megan Markl

Bivša gospođa Markl našla se na naslovnim stranama kada ju je britanski princ Hari zaprosio. Kao 36-godišnja razvedena glumica bila je nekonvencionalan izbor, ne i prepreka za mladog prica. Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa venčali su se u zamku Vindzor 19. maja 2018.

Copyright Profimedia

Pročitajte još:

Grejs Keli: Tragičan kraj holivudske lepotice u kraljevskom kavezu

Kraljevska pravila ponašanja

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam