Dan karikaturista: Sve je počelo 5. maja 1895. godine kada se pojavilo malo ćelavo dete u žutoj noćnoj košulji

04.05.2021

09:30 >> 13:31

0

Danas se slave umetnici koji su kreirali likove iz crtanih filmova, stripova i karikatura

Dan karikaturista: Sve je počelo 5. maja 1895. godine kada se pojavilo malo ćelavo dete u žutoj noćnoj košulji
Copyright Pixabay

Mnogi su prvi put uzeli novine u ruke kako bi pogledali karikature ili stripove i danas im je ostala ta navika da prvo to pogledaju. Zahvaljujući njima su mnogi naučili da čitaju a danas karikaturisti obeležavaju svoj dan.

Sve je počelo 5. maja 1895. godine kada je čovek po imenu Ričard F. Autkalt predstavio malo ćelavo dete u žutoj noćnoj košulji u tadašnjoj veoma popularnoj publikaciji „Njujork World“. Novinari su sa prezirom gledali na „malo žuto čudo“ a Ričard nije mogao ni da pretpostavi da će njegov lik izazvati revoluciju u načinu pričanja priča i stvoriti novi standard u novinama.

Žuto dete je stvoreno kao arhetip sveta koji je bio prijateljski raspoložen, topao, velikodušan i nesebičan. Prepoznatljiv lik se ubrzo pojavio na razglednicama, bilbordima, kutijama cigareta i u drugim reklamama za proizvode.

Pixabay

A onda su samo počeli da se ređaju likovi a svaka generacija ima svog superheroja i omiljenog crtanog lika.

Nacionalni dan karikaturista obeležava se od 1999. godine i posvećen je svim umetnicima umrljanim mastilom koji stvaraju karikature, stripove i crtane filmove i koji u naš život unose zabavu i podstiču nas na razmišljanje i rasprave.

Pixabay

Neke tajne o omiljenim likovima možda niste znali:

-Crtani likovi su veoma popularni naročito u Japanu gde je svaka peta prodata publikacija zapravo strip

-Jedno vreme je Kartun Netvork zabranio crtane filmove o Brzom Gonzalesu zbog uočene rasne neosetljivosti. Vrlo brzo, nakon protesta, vraćen je u medije a Liga ujedinjenih latinoameričkih građana je brzog miša nazvala kulturnom ikonom

Pixabay

-Pre Simpsonovih, najpopularniji crtani su bili „Kamenko i Kremenko“ (Flintstones). Pošta u Bedroku u Koloradu primala je toliko pisama obožavatelja njihovih likova da su napravili poseban pečat za odbijanje pošte na kojem piše: „Povratak pošiljaocu – izmišljen crtani lik“

-crtani filmovi o mačku Tomu i mišu Džeriju osvojili su sedam Oskara

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike