Zanimljive činjenice o Sidneju koje niste znali

31.01.2023 | 14:12

Autor: M. J.

Ovaj grad je jedan od najtraženijih mesta za život na svetu

Copyright Profimedia

Ovaj prelepi grad ima toliko toga da ponudi, od svoje svetski poznate luke do zadivljujućeg prirodnog pejzaža Plavih planina, do uspešne umetnosti, kulture i noćnog života.

Čak i ako niste Australijanac, zaljubićete se u Sidnej čim ugledate znamenite gradske znamenitosti, uključujući Sidnejsku operu, Harbour Bridge i plažu Bondi.

Pixabay
 

Magija živopisnog Sidneja

Jedan od najspektakularnijih godišnjih događaja u Sidneju je Vivid Sidnei, festival svetla. Održavaju se od maja do juna, Sidnejska opera i Sidnejski Harbor Bridge pretvoreni su u laku umetnost za posetioce i „sidnejske ljude“ - nadimak za meštane Sidneja - da uživaju. Festival takođe uključuje osvetljene medvede koale pričvršćene za stabla drveća, stepenice koje svetle i još mnogo toga.

Pixabay
 

Sidnej ima više od 100 plaža

Kada su u pitanju najbolje plaže oko Sidneja, teško je znati odakle početi. Izaberite neku od preko 100 plaža širom grada da biste uživali u avanturističkim sportovima na vodi, uključujući surfovanje, ronjenje, vožnju kajakom, veslanje na daskama i vožnju mlaznim čamcem!

Profimedia
 

Jedan od najviših čeličnih lučnih mostova na svetu

Lučki most u Sidneju je jedan od najdužih čeličnih lučnih mostova na svetu, koji se proteže oko 1650 stopa, što je posebno impresivno s obzirom na to da je izgrađen 1930-ih. Danas most nosi osam saobraćajnih traka, šine, pešačku stazu, biciklističku stazu i niz stepenica do centra luka.

Pixabay
 

Sidnej je jedan od najglobalnijih gradova na svetu

Preko jedne trećine njegovog stanovništva rođeno je u inostranstvu, a oko polovina građana Sidneja su prva i druga generacija imigranata. Zapadna predgrađa su posebno raznolika. Na primer, u Paramati – gradu koji pripada oblasti Velikog Sidneja – 50 odsto njegovog stanovništva govori jezik koji nije engleski.

Pixabay
 

Sidnejska opera je jedna od najpoznatijih zgrada na svetu

Zgradu je projektovao Jorn Utzon, danski arhitekta, a konačno je završena 1973. godine, nakon šesnaest godina izgradnje, po ceni od preko 100 miliona dolara! Ovaj kultni orijentir jedno je od vodećih svetskih mesta za izvođačke umetnosti i definiše horizont Sidneja.


BONUS VIDEO:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam