Putovanje sa kućnim ljubimcem u inostranstvo

06.04.2022 | 09:11

Planirate godišnji odmor, a imate kućnog ljubimca kojeg želite da povedete sa sobom. Saznajte šta vam je sve potrebno da putovanje sa kućnim ljubimcem bude najlakše moguće

Copyright Pixabay

Ukoliko ste se odlučili da na putovanje krenete sa omiljenom životinjom morate biti majstor dobre organizacije. U mnogim hotelima i apartmanima nije dozvoljeno držanje životinja, pa je to i prvi korak u vašoj avanturi zvanoj odmor sa ljubimcem. Ovo su saveti koji će vam pomoći da u potpunosti uživate ako idete na putovanje sa kućnim ljubimcem.

Pixabay
 

Papiri potrebni za putovanje sa kućnim ljubimcem

Prilikom izlaska iz zemlje vaš mali prijatelj mora imati odgovarajuću dokumentaciju, baš kao i vi. Svaka država ima zakonom propisane normative koje morate poštovati ukoliko želite da bez problema izađete sa psom, mačkom ili nekom drugom životinjskom vrstom van granica Srbije.

Zakon o držanju kućnih ljubimaca je za pse, mačke i slične vrste mahom isti u svim zemljama, a za gmizavce i neke retke vrste su potrebni dodatni papiri. Takođe, propisi za smeštaj ili način držanja ljubimaca u toku vožnje su detaljno regulisani.

Ukoliko je vaš ljubimac pas ili mačka, nećete se mnogo maltretirati oko papirologije. Oni su česti putnici i pratioci na putovanjima, pa su ljudi koji rade na granicama dobro upućeni u to šta je sve neophodno za njihov odlazak u inostranstvo. Najpre će vam tražiti papir o vlasništvu i osnovne podatke o životinji. To se sve nalazi u knjižici koja se zove pasoš za životinje. Njega bi trebalo da ima svaka životinja koja se nalazi u evidenciji kod nadležnog veterinara.

 

Pixabay
 

U njemu se nalaze osnovni podaci o životinji - rasa, pol, visina, težina, zatim podaci o vlasniku i detalji kao što su vakcinacije i potvrda da nije bolestna od neke zarazne bolesti i da je spemna za putovanje. Kao najvažniji dokument je potvrda veterinarske inspekcije za putovanje koja se dobija samo uz titra test. Titra test je, dakle, obavezan.

Imajte u vidu da je nekada potrebno da nalaz titarevog testa za 20 dana bude dostavljen na kućnu adresu.

Dobar savet je i da proverite pravila i sa zemljom u koju ulazite jer se pravila nekada razlikuju iako kažu da su jedinstvena za EU.

Profimedia
 

Šta je titra test?

Titra test je laboratorijski test o urađenom pregledu seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila. Ako granični titra ima najmanje 0,5 IJ/ml nemate razloga za brigu. Test se radi 30 dana, a najkasnije šest meseci nakon vakcinacije.

Sa njim vadite veterinarski sertifikat koji izdaje nadležna Republička veterinarska inspekcija. Ukoliko redovno vakcinišete ljubimca i ukoliko je test dobar, potvrda će važiti zauvek. Test se mora uraditi tri meseca pre polaska na put.

Pexels
 

Koliko košta putovanje sa ljubimcem u inostranstvo

Ovo su okvirne cene za sve potrebe pripreme za putovanje sa kućnim ljubimcem. Ako je vaš ljubimac pas, evo šta će vam sve trebati za putovanje: Preduslov za ulazak psa u EU je da bude čipovan. 

Vakcina protiv besnila košta oko 1.200 dinara.

Najskuplja stavka je titra test 11.000 dinara.

Veterinarski sertifikat sa taksama oko 4.500 dinara.

Da ne biste došli u nezgodnu situaciju potrebno je da se na vreme informišete. Dobra priprema i organizacija su nešto što će vam omogućiti da se u potpunosti opustite i uživate u putovanju, a nakon toga i u odmoru sa svojim vernim pratiocem.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/04/01/64c4e9aeb45738d81958c6e1/uhd/64c4e9aeb45738d81958c6e1.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c6e1",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/985760_th_1649022976.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: toposiguranje.rs