Skoro je kraj sezoni tikvica: Četiri jednostavna koraka kako da ih zamrznete

04.09.2021 | 12:50 >> 17:02

Autor: Dragana Radivojević

Sačuvajte ukus leta i za hladne dane

Copyright Pexels

Tikvice mogu da se zamrznu i cele, ali onda će nam kasnije biti teže da ih odmrznemo i pripremimo, pa je najbolje unapred da razmislimo u kakavom obliku nam najviše odgovaraju.

Bez obzira da li ih poslužujete pohovane, pečene u vekni hleba, kao rižoto, s testeninom ili punjene, zbog domišljatih domaćica tikvice više ne moraju da budu isključivo letnja hrana.

Pročitajte još

Menadžerka restorana i autorka recepata, Karla Volš, kaže da je za njihovo zamrzavanje potrebno samo da sledite ova četiri koraka – i oko Nove godine se prisetite zašto ih volite.

Korak 1: Seckanje u odgovarajući oblik

Oštrim nožem pažljivo isecite tikvice u oblik koji želite, odnosno u zavisnosti od toga kako kasnije želite da ih spremate, preporučujemo rezanje na kriške ili usitnjavanje na male komade.

Copyright Pixabay

Ako, recimo, želite da ih zamrznete kako bi ih kasnije dodali u testo za hleb, mafine ili kolače, najboljeda  ih je naseckate na komadiće. Tako ih možete seckati i za čorbe, gulaše i umake, mada u ta jela možete ih dodavati i narezane na kriške.

Korak 2: Blanširanje

Tikvice blanširajte u kipućoj vodi 30 do 60 sekundi, zavisno od veličine komada, pa ih odmah dodajte u činiju sa hladnom vodom.

Iako ih možete zamrznuti i odmah nakon seckanja, blanširanjem vrućom, pa stavljanjem u hladnu vodu činite da i nakon zamrzavanja i odmrzavanja tikvice imaju dobar ukus i boju, kao i da duže budu tvrde.

Korak 3: Sušenje

Ocedite ih i dobro osušite papirnim ubrusima jer uklanjanje vlage sprečava da u zamrzivaču dođe do omekšavanja nekih delova.

Copyright Pixabay

Korak 4: Zamrzavanje

Blanširane i osušene tikvice stavite na pleh za pečenje obložen papirom i zamrznite preko noći. Kad se smrznu, prebacite ih u kesice za zamrzivač ili hermetički zatvorene posude, a na njih napišite datum zamrzavanja.

Imajte na umu da ih možete koristiti tri meseca od smrzavanja, objasnila je Volš za Bhg.com.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam