Ovi jednostavni trikovi će vam otkriti da li su jaja jestiva ili ih treba baciti

03.03.2021 | 12:45 >> 10:29

Autor: Z. A.

Jaja kojima je prošao rok mogu ozbiljno da vam ugroze zdravlje

Copyright Pexels

Ponekad je rok trajanja na kutiji jaja otisnut toliko sitnim slovima, da ga ne vidimo dobro, a kad kupimo domaća jaja na pijaci, onda nikako ne možemo da znamo koliko su stara.
U tim slučajevima svežinu jaja možemo proveriti na nekoliko načina:

Test u vodi

Dublju činiju ili čašu napunite hladnom vodom i u nju stavite jaje. Ako je jaje potonulo na dno ili se okrenulo na stranu i tako ostalo, to znači da je još skroz sveže. Ako jaje pak malo potone, ali je još pri vrhu posude i nije celo uronjeno u vodu, verovatno je još nedelju-dve dobro za jelo.

Ako jaje pluta na površini vode, staro je i treba ga odmah baciti.

Test sa solju

Sličan je kao i test sa samom vodom: u šolju hladne vode dodajte kašiku soli i ubacite jaje: ako potone, dobro je; ako pluta, prestaro je.

Razlog što staro jaja pluta jeste u njegovoj ljusci koja je porozna. Naime kako stare, u jaja ulazi vazduh, a što su starija, to se više vazduha uvuče ispod ljuske i između ljuske i membrane napravi vazdušni mehur.

Izgled belanceta

Ako jaje ne planirate da kuvate, već treba da ga razbijete pre pripreme, razbijte ga na ravni beli tanjir i pogledajte konzistenciju i izgled belanceta – trebalo bi da bude gusto i pomalo lepljivo, te blago neprozirano. Ako primetite da je vodenasto, previše tekuće i prozirno, jaje više nije sveže. Isto tako, žumance takvog jajeta obično bude malo spljošteno umesto okruglo.

Copyright Pixabay

Miris

Miris pokvarenog jajeta opisuje se kao miris sumpora, a često je toliko jak da se može osetiti i kroz ljusku jajeta. Ako ne osećate miris a ipak mislite da jaje možda nije sveže, razbijte ga na tanjir i pomirišite – miris sumpora znači da treba odmah da ga bacite, a pokvareno jaje može na sebi imati čak i tragove plesni.

Jaja koja nisu prošla bilo koji od ovih testova definitivno nisu dobra za jelo, a starija jaja koja su još upotrebljiva najbolje je skuvati – zbog vazdušnog mehura lakše će se ljuštiti.

Kako čuvati jaja

Jaja treba čuvati u frižideru, i to u kartonu u kojem ste ih kupili. Naime, bez obzira na lep dizajn, keramičke i plastične posude za čuvanje jaja poput onih u vratima frižidera nisu dobro rešenje jer ih neće zaštitili od bakterija i pucanja.

Ostavite ih radije u kartonu i stavite na policu, a ne u vrata frižidera jer se temperatura u vratima često menja i opada sa svakim otvaranjem, što će uzrokovati razvoj bakterija.

Pre nego što karton odložite u frižider, odvojite trenutak da svako jaje okrenete tako da mu suženi kraj bude dole, a širi kraj stoji nagore – kako je žumance sklonije kvarenju od belanceta, u ovom će položaju vazdušni mehur zadržavati na vrhu, pa će i štetne bakterije teže pronaći put do žumanceta, piše Real Simple.

Copyright Pexels

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam