Recept dana: Domaća nutela po receptu nutricioniste pravi se za tili čas

09.03.2021 | 07:08 >> 05:49

Autor: Katarina Obradović

Zasladite se zdravo

Copyright Profimedia

Mnogima je upravo namaz od lešnika omiljena poslastica. Odlično se slaže sa palačinkama, maže se na hleb, ali se jede i kašikom – supenom. Ipak, onaj koji kupujemo u prodavnici pun je šećera i raznih aditiva koji nisu baš dobri za naš organizam.

Postoji zdrava varijanta nutele koja se jednostavno priprema i to po receptu nutricioniste. Uma Najdu, nutricionistkinja i psihijatar, podelila je svoj recept za namaz od čokolade i lešnika bez dodatog šećera, koji ćete lako pripremiti, a njegov ukus će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 2 šolje oljuštenih lešnika
  • 100 grama crne čokolade (80%)
  • kašika kakao praha
  • 2 kašike meda
  • pola kašičice instant kafe
  • kašičica ekstrakta vanile
  • kašika kokosovog ulja

Način pripreme:

Lešnike stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Peku se oko desetak minuta ali pratite jer lako mogu da zagore.

Čokoladu otopite u činiji stavljenoj na šerpu vode koja vri, a potom zajedno sa lešnicima stavite u blender i usitnite dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte vanilu, med, kakao i kafu, i proverite gustinu – ako su lešnici bili suvi, možda ćete morati da dodate kašiku kokosovog ulja, ali ako ste zadovoljni teksturom, preskočite ovaj korak. Sipajte u čistu teglu i držite u frižideru.

Bon appetit!

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam