Recept dana: Domaća nutela po receptu nutricioniste pravi se za tili čas
09.03.2021 | 07:08 >> 05:49
Zasladite se zdravo
Mnogima je upravo namaz od lešnika omiljena poslastica. Odlično se slaže sa palačinkama, maže se na hleb, ali se jede i kašikom – supenom. Ipak, onaj koji kupujemo u prodavnici pun je šećera i raznih aditiva koji nisu baš dobri za naš organizam.
Postoji zdrava varijanta nutele koja se jednostavno priprema i to po receptu nutricioniste. Uma Najdu, nutricionistkinja i psihijatar, podelila je svoj recept za namaz od čokolade i lešnika bez dodatog šećera, koji ćete lako pripremiti, a njegov ukus će vas oduševiti.
Sastojci:
- 2 šolje oljuštenih lešnika
- 100 grama crne čokolade (80%)
- kašika kakao praha
- 2 kašike meda
- pola kašičice instant kafe
- kašičica ekstrakta vanile
- kašika kokosovog ulja
Način pripreme:
Lešnike stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Peku se oko desetak minuta ali pratite jer lako mogu da zagore.
Čokoladu otopite u činiji stavljenoj na šerpu vode koja vri, a potom zajedno sa lešnicima stavite u blender i usitnite dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte vanilu, med, kakao i kafu, i proverite gustinu – ako su lešnici bili suvi, možda ćete morati da dodate kašiku kokosovog ulja, ali ako ste zadovoljni teksturom, preskočite ovaj korak. Sipajte u čistu teglu i držite u frižideru.
Bon appetit!
Pročitajte još