Recept dana: Pita s višnjama, slatkasto-kiselkasti subotnji desert

12.03.2021 | 07:08 >> 15:52

Autor: Z. A.

Jednostavna, a sočna i fina

Copyright Profimedia

Jedna od najlepših poslastica je pita s višnjama. Iako postoji mnogo načina da se sočne kiselkaste višnje nađu testu, jedan od najboljih jeste definitivno višenje u prhkom testu. Ovaj recept pomalo podesća na recept za američku pitu s višnjma, može biti okrugla i odzgo prmrežena, ali možete napraviti i četvrtastu, po želji.

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera (ili manje, po želji)
  • 1 jaje
  • 400 g belog brašna
  • 500 g očišćenih višanja
  • 4 kašike griza

Priprema

1. Umutite maslac, šećer i jaje (maslac izvadite iz frižidera bar pola sata pre nego što počnete da mutite). Kada ste sastojke lepo umutili, dodajte brašno i fino umesite testo.

2. Kada ste dobili lepo testo koje se ne lepi za ruke (ukoliko vam se lepi za ruke, dodajte još malo brašna), podelite ga na dva dela, stavite u kesu i ostavite na 2–3 sata u frižideru.

3. Pošto je testo odstojalo u frižideru, razvucite od njega dva kruga. Prvi krug stavite u kalup i pospite sa dve kašike griza. Preko griza poređajte višnje i preko višanja pospite ostatak griza.

4. Pokrite višnje drugim krugom ili isecite trake od testa i napravite mrežu.

5. Stavite pitu u rernu zagrijanu na 175 °C i pecite je oko 50-60 minuta, ili dok trakice od testa ne porumene.

Bon appetit!

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam