Recept dana: Posna čokoladna torta koja se ne peče, ali i ne zadržava dugo na stolu
18.03.2021 | 07:08 >> 16:11
A ni u frižideru
Čak i ako niste ljubitelj sirovih torti, a pritom još i posnih, ova će vas baš oduševiti. Pritom, sastojci koji u nju idu su zanimljivi i zdravi, a priprema prostija ne može biti. Ukoliko izbegavate slatkiše, ovo je prava poslastica za vas.
Počnite polako da je pripremate.
Sastojci:
Za koru
- 200 g pečenih lešnika
- 120 g urmi (odmerene bez koštica)
- 1 velika kašika meda
Za fil
- 350 g sirovog indijskog oraha
- 50 g kakao praha
- 130 g meda (može i više i manje po ukusu)
- 70 ml kokosovog ulja
- 200 ml biljnog mleka (najbolje kokosovo)
Priprema
1. Indijski orah i urme potopite u vodu, s tim što je najbolje da indijski orah potopite noć pre, a urme je dovoljno da stoje jedan sat u vodi. Pre pripreme obe namirnice ocedite.
2. Sve sastojke za koru stavite u blender, najbolje da se melje iz više puta kako bi sve bilo ujednačeno. Zatim u kalup prečnika 20 cm uglavite pek-papir na dnu i rasporedite dobijenu smesu. Odložite u frižider.
3. Sve sastojke stavite u blender i miksajte ih dok ne dobijete svilenkasti fil. Zatim fil rasporedite po kori i stavite tortu u zamrzivač preko noći. Sledećeg dana je izvadite iz zamrzivača, ako volite da torta bude malo mekša, izvadite je sat pre serviranja kako bi omekšala i lakše se sekla.
Bon appetit!
možete da spremite i