Obožavate pasulj, ali ne i nadimanje posle jela: Jedna namirnica rešava ovu neprijatnost

11.06.2021 | 12:50 >> 09:50

Autor: Katarina Obradović

Za stomak bez gasova

Copyright Profimedia

Tradicionalna srpska porodica na svojoj trpezi često ima pasulj. Bilo da je “čorbast” pasulj, prebranac ili neki drugi, tek ovo je mnogima omiljeno jelo.

Međutim, iako svi volimo pasulj, a uz to je i zdrav, niko ne voli ono što dolazi posle – nadimanje i gasovi.

On mnogima pravi probleme sa varenjem, a gasovi su toliko česti da ljudi izbegavaju da ga jedu.

Ipak, ovo nije nerešiv problem, a postoji jedna namirnica koja pomaže. U pitanju je nana, biljka od koje se sprema čaj, koristi se sveža ili suva, a poznata je kao saveznik dobrog varenja.

Copyright Nana Profimedia

Kako ona može da vam pomogne, ispričao je novinar i narodni travar Momčilo Antonijević gostujuću na RTS-u.

-Velika je šteta što se nana ne koristi više, i to pravilno, kod nas u kuhinji – priča on i dodaje – U pasulj i kupus, koji su teško svarljivi i nadimaju dodaje se nana da bi se to sprečilo. Tu nanu treba dodati na samom kraju, a ne na početku, ako se dugo kuva ne dobijate ništa. Dakle nanu dodajte na samom kraju kuvanja.

A ako ne želite da vam pasulj zamiriše na nanu, možete je konzumirati na drugi način. Odmah posle obroka popijte čaj.

-Nana može da promeni ukus jela, pa bih zato uvek savetovao da spremite pasulj tradicionalno, a onda popijte jak čaj posle obroka – istakao je Momčilo.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam