aktuelno

Greške koje svi pravimo prilikom pripreme tikvica: Zbog ovoga vam uvek ispadnu bljutave i gnjecave

08.05.2025

14:12

0

Autor: A. M.

Uz ove savete, sledeći put kada budete spremali ovo povrće, dobićete savršeno izbalansiran ukus i strukturu

Greške koje svi pravimo prilikom pripreme tikvica: Zbog ovoga vam uvek ispadnu bljutave i gnjecave
Copyright Freepik

Tikvice su jedno od najzahvalnijih povrća, lagane su, brzo se pripremaju i mogu se koristiti u bezbroj jela, od predjela do dezerta.

Ali bez obzira na to koliko ih volimo, mnogima se desi ista stvar: tikvice na tanjiru postanu gnjecave, vodene i bez ukusa. Dobra vest je da to može da se izbegne uz nekoliko jednostavnih trikova.

Greške koje svi pravimo prilikom pripreme tikvica: Zbog ovoga vam uvek ispadnu bljutave i gnjecavePixabay
 

1. Prva i najčešća greška jeste - previše vlage

Tikvice u sebi imaju visok procenat vode, pa ako ih odmah stavite na toplotu bez pripreme, ispustiće tečnost i "ugušiti" se u sopstvenoj pari. Rešenje? Posolite ih pre pripreme.

Isecite tikvice na kolutove, posolite i ostavite da odstoje 10-15 minuta na kuhinjskom ubrusu. Nakon toga ih još jednom dobro utapkajte suvim komadom ubrusa, iznenadićete se koliko vode će pustiti.

Greške koje svi pravimo prilikom pripreme tikvica: Zbog ovoga vam uvek ispadnu bljutave i gnjecavePexels
 

2. Druga greška je loš izbor načina termičke obrade

Prženje na previše ulja ili predugo dinstanje pretvoriće tikvice u kašu. Umesto toga, pecite ih u rerni na papiru za pečenje, na visokoj temperaturi (200-220 stepeni), i to bez pokrivanja.

Tako će spolja postati blago hrskave, a iznutra ostati mekane. Ako ih pržite, birajte plitku šerpu i pržite u malim količinama - tikvice treba da "dišu", a ne da se gužvaju.

Greške koje svi pravimo prilikom pripreme tikvica: Zbog ovoga vam uvek ispadnu bljutave i gnjecavePexels
 

3. Treća česta greška je seckanje na previše sitne komade

Ako ih isečete na tanke listove, prebrzo će izgubiti strukturu. Idealna debljina je oko pola do jednog centimetra za kolutove ili štapiće, dok za punjenje treba izabrati cele, čvrste tikvice srednje veličine.

Na kraju, zapamtite i ovo: tikvice se spremaju brzo. Nema potrebe da ih kuvate duže od sedam do 10 minuta, osim ako ih ne pečete punjene. Preduga termička obrada uništava im teksturu, ukus i čini ih upravo onakvim kakve ne želimo - gnjecavim.

Greške koje svi pravimo prilikom pripreme tikvica: Zbog ovoga vam uvek ispadnu bljutave i gnjecaveUnsplash
 

Uz ove savete, sledeći put kad pripremate tikvice, dobićete savršeno balansiran ukus i strukturu.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike