Recept dana: Kolač sa višnjama i kokosom, sočna i osvežavajuća poslastica

06.07.2021 | 06:08 >> 06:17

Autor: Katarina Obradović

Sa koricom od putera, filom od višanja i prelivom od kokosa oduševiće vas fantastičnim spojem ukusa

Copyright Printscreen/Youtube

Stiže nam sezona višanja, a ovo voće odlično se meša u brojne poslastice. A ako do sada niste probali da ga kombinujete sa kokosom, pravi je trenutak da isprobate ovaj jednostavan recept.

Sa koricom od putera, filom od višanja i prelivom od kokosa, dobićete harmoniju ukusa koji će razmaziti vaša nepca. Kolač nije presladak, a izgledaće sjajno ako ga odozgo pospete šećerom u prahu.

Sastojci:

Za koru

  • 100 g šećera
  • 200 g putera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 velika jaja
  • 250 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za fil

  • tegla kompota od višanja 680 ili 700 g koju nađete
  • 300 g smrznutih višanja
  • 1 kašika gustina
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica pudinga od malina (od 40 g)

Za preliv od kokosa

  • 5 belanaca
  • 150 g šećera
  • 150 g kokosovog brašna
  • 1 kašika ruma po želji

Način pripreme:

Kompot od višanja i šećer sipajte u šerpu i dovedite do ključanja. Puding razmutite u 100 ml vode i dodajte ga u ključale višnje. Kuvajte samo nekoliko minuta da se smesa malo zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se hladi dok spremate ostatak.

Puter omekšan na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom i vanilin šećerom u penastu masu, dodajte jedno po jedno jaje i mutite dok se sve ne sjedini.

Brašno i prašak za pecivo izmešajte. U umućen puter sa jajima dodajte jednu trećinu brašna, mutite dok se ne poveže, dodajte i drugu trećinu brašna i opet mutite. Kada se sve sedinilo isključite mikser i ostatak brašna umešajte ručno.

Copyright Profimedia

Pleh prečnika 42×26 cm obložite papirom za pečenje.

Smesu istresite u tepsiju i poravnajte. Testo je dosta gusto pa će vam biti potrebno strpljenja. Ostavite sa strane.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca mutite mikserom dok ne postanu čvrsta i ne pobele, dodajući jednu po jednu kašiku šećera umutite u čvrst šam.

U šam od belanaca dodajte kokosovo brašno i rum i izmešajte da se sve poveže.

Na pripremljenu koru istresite skuvane višnje, preko njih poređajte smrznute višnje koje ste pre toga pomešali sa 1 kašikom gustina. Preko višanja istresite preliv od kokosa i poravnajte.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Površina kolača će biti čvrsta na dodir kad se kolač ispeče.

Ohladite ga skroz pre sečenja.

Bon appetit!

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam