Zašto su domaćice poludele za ludim testom? Ovako ga podmese danas, pa cele nedelje prave peciva koja požele
14.01.2024 | 15:46
Zove se ludo jer je potpuno neverovatno šta sve od njega može da se napravi - kiflice, kajzerice, pica testo, kroasani...
Vreme je ubrzano, pa se domaćice dovijaju na razne načine da olakšaju svakodnevne poslove u kuhinji, a da opet za svoje ukućane pripreme domaća i lepa jela.
E, tu u priču uskače ludo testo da spase dan... Ili možda celu nedelju jer ga možete koristiti barem pet, šest dana.
Njegova popularnost postala je ogromna prethodnih godina. A razlog je jednostavan - podmesite ga na primer danas, stavite u kesu, pa u frižider i tokom cele naredne nedelje pravite peciva po želji - kiflice, pogačice, hlepčiće, mekike za doručak, kroasane, kajzerice, ili možda pica testo. Šta god vi i vaši ukućano poželite.
Takođe, priprema uopšte nije komplikovana, a sa testom nema greške. Samo sledite naš provereni i priznajemo, više puta isprobani recept.
Sastojci:
- 500 ml toplog mleka
- 30 g svežeg ili 12 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika brašna
- 400 ml jogurta
- 2 žumanca
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kg i 300 g brašna
Način pripreme:
U posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo brašna, pa prelijte toplim mlekom. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
Brašno pomešajte sa solju, pa sipajte razmućena žumanca, jogurt, ulje i nadošli kvasac. Zamesite glatko testo, treba da bude malo lepljivo.
Ukoliko želite nešto odmah da napravite ostavite testo na toplom pokriveno kuhinjskom krpom da narasta jedno 45 minuta.
A ukoliko želite da ga odložite u frižider testo oblikujte u loptu, premažite sa svih strana uljem, takođe premažite i najlon kesu, pa ga stavite u frižider, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Ujutru uzimati testa koliko vam je potrebno, razvaljati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i praviti šta vam je srcu drago - pogačice, langoše, mekike, kifle, pogaču...
Kada oblikujete pecivo koje želite, pustite da se diže još oko pola sata.
Pecite na 190 stepeni u zagrejanoj rerni oko pola sata.
BONUS VIDEO: