Već nam ide voda na usta: Meso kao ispod sača, nije vam potrebna vatra, samo par caka

29.12.2023 | 14:41

Autor: V. I.

Pečenje pripremljeno ovom metodom topi se ustima nakon dugog krčkanja u svojim sokovima i nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Copyright Profimedia

Za mnoge je teletina, jagnjetina, riba ili drugo meso ispod sača su sinonima za svečanu trpezu, što je sasvim razumljivo - meso pripremljeno na ovaj način ima poseban šmek, aromu, ali i teksturu. E, sad, lako je  onima koji imaju gde da prave meso ispod sača, ali šta je s onim ljubiteljima sočnih đakonija koji ne samo da nemaju sač, već nemaju ni pojma gde da naruče specijalitete ispod sača koji će im biti baš po volji ukusa, a cenovno pristupačan?

Profimedia
Pečenje ispod sača/peke nije svakom dostupno

Ako i vi pripadate ovoj drugoj grupi, za vas imamo zgodnu caku, s kojom se ovo jelo sprema kod kuće, u običnoj rerni, da bude mekano i ukusno, skoro kao da se peče ispod sača. Zapravo je prilično jednostavno, samo treba imitirati uslove u kojima se peče na otvorenom.

Glinena posuda za pečenje će vam biti od velike koristi, ali u nedostatku će vam poslužiti vatrostalna ili metalna, pod uslovom da se dobro zatvori. To je ključni detalj za ovu našu gastro-avanturu.

Profimedia
Pečenje ispod sača/peke nije svakom dostupno

Količinu namirnica i pribora prilagodićete veličini posude koja će imati ulogu pekača, a možete koristiti sve što inače volite da jedete pripremljeno na ovaj način. Sve sastojke nasecitena malo veće komade, dobro ih začinite i posolite, pa ostavite tako začinjeno da odstoji oko sat vremena.

Priprema ribe

1. Sve sastojke stavite u posudu za pečenje i prelijte sa oko 100 ml vina.

 2. Poklopite i umotajte potom sve zajedno u aluminijumsku foliju tako da da što manje tečnosti dobije priliku da ispari.

3. Ukoliko koristite vatrostalnu glinu ili posuđe, stavite ih u hladnu rernu, podesite temperaturu na 180 stepeni i pecite oko dva do dva i po sata.

Priprema mesa

1. Ako pak pečete meso, nakon što odstojalo  oko sat , stavite gau posudu za pečenje, poprskajte uljem i po želji dodajte vino.

2. U šerpici prokuvajte dve-tri kašike ulja dok ne provri, pa meso prelijte tom mašću.

3. Poklopite pleh, sve dobro umotajte aluminijumskom folijom i stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni.

4. Pecite 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 200 i pecite još 20 minuta.

5. Potom prokuvajte oko 100 ml vode, izvadite posudu i otvorite, pa dodajte u vodu u meso, vratite poklopac i foliju te kuvajte još  45 minuta.

6. Zatim u jelo dodajte isečeno i začinjeno povrće, na vrh staviti meso, po potrebi preliti još malo ključale vode, pa ponovo poklopiti i vratiti u rernu na 45 minuta. Na kraju skinite poklopac i pecite nepoklopljeno 15-20 minuta.

Meso pripremljeno na ovaj način biće kao da je ispod sača.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam