Recept dana: Ledene kocke sa jagodama, ukusna poslastica za tople dane (VIDEO)
30.05.2023 | 07:54
Nema slađeg osveženja od ovog kolača
Nema ko ne voli ledene kocke. Još kad im se dodaju slasne jagode nastaje savršena poslastica za prolećne dane. Ove osvežavajuće i ukusne kocke predstavljaju savršen spoj kremaste teksture i slatke arome jagoda.
A što je najbolje, priprema nije previše komplikovana, samo sledite naše detaljno uputstvo. Krenimo zajedno u pripremu ovog osvežavajućeg desertnog užitka!
Vreme pripreme:
- oko 90 minuta
Sastojci:
Krema:
- 750 ml mleka
- 60 g običnog brašna
- 60 g gustina
- 150 g šećera
- 200 g putera sobne temperature
Biskvit:
- 3 jaja
- 75 g šećera
- 60 g običnog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 15 g kakao praha
Filovanje kore:
- 200 ml vode
- 75 g šećera
Crveni sloj:
- 500 g jagoda
- 2 crvena preliva za tortu
- 4 kašike šećera
- 500 ml vode
Priprema:
Krema:
U šerpi zagrejte mleko na srednjoj temperaturi, ali pazite da ne proključa. U posebnoj posudi pomešajte brašno, gustin i šećer. Postepeno dodajte mleko u smesu od brašna, stalno mešajući kako biste izbegli grudvice.
Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok ne dobijete gustu kremu. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite kremu da se potpuno ohladi.
U međuvremenu, uzmite puter sobne temperature i umutite ga mikserom dok ne postane kremast. Dodajte ohlađenu kremu u puter i nastavite da mešate dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Stavite kremu u frižider da se stegne dok pripremate ostale slojeve kolača.
Biskvit:
U posudi umutite jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah u smesu od jaja i dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
Izvadite kolačić iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi.
Filovanje kolačića:
U šerpici zagrejte vodu i šećer, mešajući dok se šećer potpuno ne otopi.
Sklonite šerpicu sa šporeta i ostavite sirup da se ohladi.
Crveni sloj:
Operite i očistite jagode, zatim ih iseckajte na manje komade. U blenderu ili procesoru za hranu, usitnite jagode zajedno sa šećerom.
Dodajte vodu i crvene prelive za tortu u blender i sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Slaganje:
Na ohlađeni kolačić stavite pripremljen sirup od vode i šećera, kako bi se kolač dobro natopio.
Preko kolačića ravnomerno nanesite pripremljenu kremu i poravnajte je.
Zatim prelijte kremu sa crvenim slojem od jagoda. Ostavite kolač u frižideru barem nekoliko sati, ili preko noći, kako bi se sve slojeve dobro stegle i ukus se sjedinio.
Pre služenja, možete ukrasiti kolač svežim jagodama ili po želji dodati šlag. Pažljivo isecite kolač na parčad i poslužite ga uz uživanje.
Bon appetit!
BONUS VIDEO: