Recept dana: Falafel - zvezda istočnjačke brze kuhinje, spolja hrskav, iznutra mekan, prepun začina, praznik je za čulo ukusa
14.03.2023 | 07:59
Napravite ga kod kuće po originalnom receptu
Ukoliko ste nekada čuli za falafel, ili ste imali prilike da probate ovo jelo, vreme je i da ga napravite kod kuće.
U pitanju je ulična hrana, koja može da se jede i kao meze, a veruje se da je falafel nastao u Egiptu, pod uticajem sličnih indijskih jela.
Falafel kuglice se tokom Ramazana ponekad jedu kao deo iftara, obroka kojim se prekida dnevni post nakon zalaska sunca.
Hrišćani u arapskim zemljama falafel konzumiraju kao deo ishrane u Velikom postu, a sad i vi možete da ga napravite po originalnom receptu.
Obratite pažnju na sastojke, jer su upravo oni ključni i obavezno koristite sveže začinsko bilje.
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
- 450 g leblebija
- 3 veze peršuna
- 1 veza mirođije
- 1 crni luk
- 5 čenova belog luka
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 2 kašičice mlevenog kima
- 1/2 kašičice korijandera
- 1/3 kašičice ljute crvene paprike
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Priprema:
Sipajte leblebije u posudu i prelijte ih vodom, a zatim dodajte sodu bikarbonu i ostavite da tako odstoje 16 sati. Procedite ih i osušite, a zatim ih stavite u blender i dodajte seckani peršun, mirođiju, crni i beli luk i dobro izblendajte, ako da se svi sastojci sjedine.
Nakon toga, dodajte so, biber, kim, korijander, ljutu crvenu mlevenu papriku i sve ponovo izblendajte.
Smesu prebacite u činiju, pokrijte je plastičnom folijom i ostavite je najmanje dva sata u frižideru, a poželjno je i preko noći.
Izvadite smesu iz frižidera, dodajte u nju prašak za pecivo, sjedinite ga sa smesom, a zatim pokvasite ruke i oblikujte loptice.
Falafel pržite u vrelom ulju oko 3-5 minuta, a zatim ga izvadite na ubrus da se ocedi.
Kada ispržite sve, služite ga uz salatu!
Bon appetit!
*Napomena: Nemojte da koristite leblebije iz konzerve, jer će one učiniti smesu previše vlažnom i ona će se raspasti prilikom prženja.
BONUS VIDEO: