Da li i vi uvek skuvate previše testenine? Uz ovaj kuvarski trik pogodićete meru svaki put

28.01.2023 | 13:55

Autor: Z. A.

Kontrola porcija veliki je problem sa testeninom, ali srećom je jedna stručnjakinja objasnila kako da ne skuvate previše testenine

Copyright Unsplash

Zimi nema ničeg lepšeg od ukusne, sočne testenine za večeru ili brzi ručak. Ali često se dogodi da prilikom kuvanja u lonac slučajno ubacite previše testenine.

Bilo da pravite karbonaru, bolonjeze ili makarone sa sirom, previše skuvane testenine može upropastiti obrok jer više paste traži i više sosa, a može završiti u đubretu, što je nedopustivo.

Zato je dobro znati pravu meru.

Kuvarica otkriva još nekliko caka da kuvate pastu ko Itralijani.

Kontrola porcija veliki je problem s testeninom, ali srećom, stručnjakinja nam je priskočila u pomoć i objasnila kako izbeći kuvanje previše testenine. Roberta d'Elia, glavna kuvarica u „Pasta Evangelists“ u Londonu, podielila je svoje najbolje savete za kuvanje testenine s Mirrorom, uključujući i koliko tačno poslužiti po osobi.

Freepik
Kuvanje špageta

Dakle, ako biste kuvali za dve osobe, trebalo bi vam 200 g testenine i dve litre vode. A što se tiče dodavanja soli u loncu, količina koju ćete dodati zavsiće od toga radite li sa svežom ili sušenom testeninom, smatra stručnjakinja.

- So u vodi ključna je za postizanje najboljeg ukusa testenine. Kad kuvate svežu testeninu, tada možete dodati do 10 g soli na litru vode, ali kada kuvate suvu testeninu budite oprezni jer se suva testenina duže kuva. Za suvu testeninu smanjila bih količinu soli i dodala pet grama na 100 grama testenine i litar vode. Kada kuvate svežu testeninu, imajte na umu da je samo pitanje minuta pa sve zavisi od toga jeste li svežu tjesteninu ostavili da se malo osuši - objasnila je.

Profimedia
Ceđenje špageta

- Ako je malo suva, kuvajte je oko tri minuta, ali ako je tek napravljena i jako je sveža, trebaju joj samo dva minute. Da biste proverili je li spremno, moći ćete videti kako sveža testenina pluta. Verovatno bih pričekala još minutu nakon ovoga i tada je definitivno spremna. Suva testenina je laka, iako zavisi od marke koju koristite. Morate proveriti na ambalaži jer svaka marka ima drugačiji način kuvanja i različita vremena. Ako želite al dente ukus, jednostavno pomerite dva minute od vremena kuvanja i kuvaćete ga kao Italijani - zaključila je.

Pexels
Ceđenje špageta

Bonus video:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam