Recept dana: Belmuž je čobansko jelo od dva sastojka, podseća na kačamak, samo je još ukusnije - a zovu ga i pastirska sreća
12.11.2022 | 07:01
Ukoliko niste probali, sada je trenutak
Belmuž je tradicionalni čobanski specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije i pravi se od mladog ovčijeg i kravljeg sira i projinog, odnosno kukuruznog brašna.
Receptura je stara 200 godina, a i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini.
Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Ovo jednostavno jelo do danas je zadržalo i običajna svojstva, pa je neizostavni specijalitet na trpezama tokom tradicionalnih svečanosti, a služi se i u većini restorana u okolini Stare planine.
Osim ukusa i arome ova hrana ima i zanimjivo ime.
Postoje tumačenja da je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi jer je za neprekidno mešanje smese u šerpi potrebna jaka miuška ruka.
Ali ima i drugih a sličnih tumačenja.
Reč „bel“ je lokalizam koji znači beo i ukazuje na boju sira ili mleka, dok je „muž“ izraz koji označava jačinu ovog jela, koje, kako tvrde stari, daje snagu i vitalnost. U šali ili ozbiljno postoje i oni koji kažu da izraz „belmuž“ znači muž koji je obeleo obraz i da je osnovna hrana mladoženja.
Od 2006. u Svrljigu se, u čast ovog jela, svakog avgusta održava Belmužijada, tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija.
Vreme pripreme:
- 20 minuta
Sastojci:
- 900 g mladog ovčijeg ili kravljeg sira
- 200-300 g projinog brašna
- 1 kašičica soli ako je sir baš neslan
Priprema:
1. U šerpu stavite sir i na laganoj vatri mešajte dok se ne rastopi.
2. Dodajte brašno i neprestano mešajte kako bi masnoća od sira izbila na površinu. Dobićete smesu nalik na kačamak.
3. Servirajte toplo.
Bon appetit!
Bonus video: