Recept dana: Proja sa koprivom i prazilukom - ukusna i zdrava večera bez kapi ulja

13.06.2022 | 05:49

Autor: D. R.

Kada probate ovu proju, shvatićete da savršenstvo postoji

Copyright Profimedia

Proji još nikada niko nije odoleo. Može da se pravi na bezbroj načina, da joj se dodaje mleveno meso, kobasice, mladi luk, ajvar i naravno sir.

Idealna je i za doručak i za večeru, a koliko je ukusna dovoljna vam je samo čaša jogurta i imate kompletan obrok posle kog ćete sigurno biti siti.

Pred vama je jedna malo zdravija varijanta proje, posebno jer se umesto ulja koristi mast, a o blagodetima praziluka i koprive je suvišno i govoriti.

S obzirom na sve to, verujemo da će se ovo jelo naći bar jednom nedeljno na vašoj trpezi.

Sastojci:

  • 400 g kukuruznog brašna 
  • 200 g belog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 čaše kisele vode
  • 2 jajeta
  • 50 g masti
  • 1 praziluk
  • 100 g koprive (samo listovi)
  • malo soli
  • malo susama za posipanje

Priprema:

Praziluk iseckajte i izdinstajte, a listove koprive kratko obarite (koprivu prethodno nemojte prati jer će biti tvrda).

U činiji izmešajte kukuruzno i belo brašno zajedno sa praškom za pecivo. Smesi dodajte izdinstan praziluk i skuvanu koprivu, koju ste sitno iseckali.

Nakon toga, dodajte otopljenu mast, kiselu vodu i umućena jaja, pa sve dobro promešajte. Smesa ne treba da bude pregusta.

Pleh obložite pek papirom i u njega sipajte gotovu smesu. Na kraju pospite susamom.

Ukoliko više volite, smesu možete pripremati i u kalupima.

Pecite 40 minuta na 200 stepeni.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam