Recept dana: Orada u kilo soli
07.11.2020 | 07:08 >> 09:49
Ovo je najbolji način da riba zadrži svežinu mora
Najjednostavniji način da pripremite ribu jeste da je pečete u velikoj količini morske soli, jer će ona tako zadržati svežinu mora. Taj način pripreme preuzet je od ribara s juga Italije koji često spremaju celu ribuu soli.
Princip je da se cela riba obloži solju pre pečenja pošto se očisti. Osnovni način za pravljenje slane korice jeste da se u so (uvek morsku) doda voda i da se njome obloži riba. Kod malih riba so može da bude debela jedan centimetar, ali za veću ribu morate da napravite sloj debeo tri centimetra.
Čak i da ga pripremate prvi put, ovo otmeno jelo savršeno je da impresionirate svoje goste na večeri,
MOŽTE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Pavlova torta
Sastojci:
- 2 orade težine oko 300–400 g
- 1 kg krupne morske soli
- 2 belanceta
- 1 limun
- 1 veza peršuna
- biber po ukusu
- 1/2 kašičice suvog bosiljka
- Za prilog
- 200 g krompira
- 200 g smrznute blitve
- 2 čena belog luka
- 0,1 dl ulja
Priprema
1. Orade očistite od krljušti, izvaditi im utrobu i opetrite. Umutite sneg od dva belanceta, pa lagano dodajte morsku so dok se ne postigne određena gustina, odnosno da belanca povežu morsku so.
2. U utrobu očišćene orade ubacite peršun, kolutove limuna i malo suvog bosiljka, a sa spoljne strane ribu pobiberite.
3. Uključite rernu na 200 stepeni. Pleh pospite krupnom morskom solju, stavite orade preko nje i premažite ih umućenim belancima. Pecite u rerni oko 30–45 minuta.
4. Oljuštite krompir, isecite ga na kocke i skuvajte. U zagrejano ulje dodajte beli luk, blitvu i zatim krompir. Začinite.
5. Izvadite oradu iz rerne, izlupajte so kašikom, izvadite ribu i servirajte s krompirom, blitvom i limunom.
Bon appetit!