Značajno otkriće o Desanki Maksimović

06.12.2020

07:51 >> 14:44

0

Autor: Dejan Ćirić

Izdavačka kuća Svet knjige objavila je dva nova dela koja na drugačiji način osvetljavaju stvaralaštvo najveće srpske pesnikinje 20. veka

Značajno otkriće o Desanki Maksimović
Copyright YouTube

Kao urednik štampanog i digitalnog izdanja Celokupnih dela Desanke Maksimović i višegodišnji upravnik njene Zadužbine, akademik Staniša Tutnjević bio je u prilici da pročita sve što je ona napisala, bilo da je objavljeno za njenog života ili da se našlo u njenoj zaostavštini. Kao rezultat obimnog rada i istraživanja Tutnjević je priredio dve nove knjige o poznatoj književnici, studiju „Lirska misaonost Desanke Maksimović“ i novo izdanje čuvene zbirke „Tražim pomilovanje“.

Sam naslov knjige „Lirska misaonost Desanke Maksimović“ već upućuje na jedan paradoks koji je dugo pratio odnos prema njenoj poeziji, koja je često doživljavana i tumačena prvenstveno kao izliv ženske lirske duše bez misaonosti. Na sličan način održavao se i paradoks o tradicionalnom karakteru njene poezije, bez sluha za moderna književna stremljenja. Prateći njen celokupan pesnički razvoj, Tutnjević, međutim, nudi sliku Desanke Maksimović kao klasika srpske i jugoslovenske književnosti, čija poezija počiva na pravoj sintezi lirskog i meditativnog, i temelji se na uspešnom spoju tradicionalnih i modernih pesničkih iskustava.

Promo/Svet knjige

„Svi ljudi koji treba da znaju moju biografiju, znaju je, drugi neka prosto čitaju moje pesme.“

Desanka Maksimović

Proučavajući celokupan opus čuvene pesnikinje, Tutnjević je pronašao osam pesama koje su, kako smatra, po svom karakteru i značenju mogle da budu objavljene u zbirci „Tražim pomilovanje“, ali ih Desanka nije unela. Zbog toga je autor, bez narušavanja strukture same zbirke u izdvojenom prilogu objavio i tih osam pesama.

Promo/Svet knjige

Inače najpoznatija i najpopularnija zbirka poezije Desanke Maksimović „Tražim pomilovanje“ je do sada imala šesnaest izdanja, što nije bio slučaj ni sa jednom njenom zbirkom. Prvo izdanje je objavila Matica srpska, 1964. godine.  Iako i neke druge njene zbirke u tematskom i u pogledu pesničkog oblika predstavljaju jedinstvene, iznutra zaokružene celine, „Tražim pomilovanje“ je u tom smislu najsavršenija. Posebno mesto davala joj je i sama pesnikinja rečima: „Zaista je u mojoj poslednjoj zbirci „Tražim pomilovanje“ i motiv nov, i nov je način kompozicije, i reči su prilagođene motivima daleko više nego u bilo kojoj  mojoj ranijoj knjizi. Dogodilo se ono najpoželjnije – oblik i sadržaj su sliveni, jedno drugo ističu i dopunjuju. Ja na to nisam obraćala pažnju pišući, nametnulo se samo od sebe. Kad sam primetila kuda me vuče inspiracija, svesno sam ponegovala ovo pri dorađivanju.“

PROČITAJTE JOŠ: Vjera Mujović: Mala crna haljina i kulturna diplomatija – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike