Ursula Andres: Kult prve Bondove Venere

19.03.2021

10:32 >> 11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Od strane magazina Empire glumica je svrstana među 100 najseksepilnijih zvezda u filmskoj istoriji

Ursula Andres: Kult prve Bondove Venere
Copyright Profimedia

Ursula Andres je čuvena švajcarska glumica, neprikosnoveni seks-simbol šezdesetih godina prošlog veka, koja se proslavila sada već legendarnom ulogom prve Bond devojke u filmu „Doktor No“.

Rođena je na današnji dan, 19. marta 1936. godine u Ostermundigenu, u blizini Berna, u Švajcarskoj. Otac joj je bio Nemac, a majka Švajcarkinja. Osim Ursule imali su još četiri ćerke i jednog sina. Nije sanjala o filmskoj karijeri, njena strast su oduvek bila putovanja, ali je svoj zvezdani put ipak započela kao model u Rimu, ne sluteći da će postati jedna od najpopularnijih glumica sveta. Na filmu je debitovala 1955. godine u ostvarenju „Le avventure di Giacomo Casanova.“ Nakon toga, nekoliko godina se pojavljivala u niskobudžetnim komedijama, potpuno neprimećena jer su to u većini slučajeva bile masovne scene i kratke epizodne uloge. Ipak, to joj nije smetalo pošto nije imala preveliku ambiciju za karijerom, radije uživajući u životu.

Profimedia

Prelomni momenat koji joj je otvorio vrata Holivuda i doneo svetsku slavu desio se 1962. godine kada je dobila ulogu Honi Rajder, prve Bondove devojke u filmu „Doktor No“, uz Šona Konerija.

Legendarna scena u kojoj fatalna lepotica izlazi iz mora, obučena u minijaturni bikini boje slonovače i danas se smatra jednom od najupečatljivijih u istoriji filma. Ovaj „izlaz“ predstavio je novu lepotu tog vremena i Ursuli doneo status seks simbola, a taj kupaći kostim je postao najpoznatiji na svetu. Njen spektakularan nastup još uvek se poredi sa Botičelijevom slikom „Rođenje Venere“. Zanimljivo je da su producenti za ovaj film odabrali tada nepoznatu devojku kako bi smanjili troškove, ne sluteći da stvaraju novu filmsku ikonu. Honorar koji je glumica dobila iznosio je samo 10 hiljada dolara.

Profimedia

Kasnije je igrala u filmovima „4 za Teksas“ sa Frenkom Sinatrom, „Večera u Akapulku“ sa Elvisom Preslijem, „Šta je novo, mačkice?“, parodiji o Džejmsu Bondu „Kazino Rojal“ i mnogim drugim.

Dobitnica je Zlatnog globusa, još uvek je na prvom mestu najboljih i najlepših Bondovih devojaka, a od strane magazina „Empire“ svrstana je među 100 najseksepilnijih zvezda u filmskoj istoriji. Izabrana je za neprevaziđenu “boginju bikinija”, ostavljajući iza sebe Brižit Bardo, Keli Bruk, Hale Beri i Žizel Bundšen, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno povodom obeležavanja 60 godina postojanja bikinija. Pozirala je naga za „Plejboj“ 1965. godine. Jedna je od najlepših žena sveta a njene crte lica, kose oči boje meda i bujna plava kosa očaravale su muškarce širom planete.

Profimedia

Šest godina je bila udata za glumca i režisera Džona Dereka, ali se brak raspao nakon što je Ursula imala aferu sa Žan Pol Belmondom. Romansa je trajala osam godina, nakon čega je glumica priznala da je Belmondo postao ljubav njenog života. Bila je u vezi sa mnogim popularnim glumcima kao što su Šon Koneri, Marlon Brando i Džejms Din. Sa glumcem Harijem Hemlinom ima sina Dmitrija.

Profimedia

Od kada je napunila šezdeset godina retko se pojavljuje u javnosti.

Pročitajte još

Poslednji put je stala pred kamere 2005, u TV ostvarenju nemačke produkcije „Ptičja propoved“. Danas slavi 85. rođendan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike