Umetnost pod vedrim nebom: Veličanstveni spoj mermera i lavande

19.10.2020

08:59 >> 09:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Raj za umetnike u srpskoj Provansi stvoren zahvaljujući jednom Slovencu

Umetnost pod vedrim nebom: Veličanstveni spoj mermera i lavande
Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Atar sela Tamnjanica, nedaleko od Bele Palanke, zbog zasada aromatičnog bilja lavande i smilja koji se prostiru na stotine hektara već je dobro poznat i kao srpska Provansa, a trenutno se u ovom mestu okupljaju i slikari.

Zahvaljujući jednom od nekoliko vlasnika velikih plantaža aromatičnog bilja, Slovencu Gorazdu Čuku, ovaj deo Srbije postao je pravi raj za umetnike, pa se na njegovom imanju po nekoliko puta godišnje okupljaju eminentni umetnici iz celog sveta. Gorazd je napravio i verovatno najveću galeriju na otvorenom u ovom delu Evrope, tako što je u zasadima lavande postavio nekoliko tona teške skulpture od mermera kojih svake godine ima sve više, a nastaju upravo u Tamnjanici, za vreme održavanja skulptorske kolonije.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

Trenutno se u Tamnjanici, zahvaljujući Gorazdu, održava slikarska radionica kojoj, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, prisustvuje nekoliko slikara iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

U razgovoru za Tanjug, Gorazd kaže da je na ideju da pokrene umetnički projekat pod nazivom „Pigmalion“, u okviru koga se svake godine na Tamnjanici okuplja na desetine vrhunskih umetnika – skulptora, slikara, fotografa, došao nakon toga što je, igrom slučaja, posetio ovaj kraj, koji je, po njegovim rečima, nestvarno lep.

– Kada pogledate ovaj predeo, zaista se sam po sebi nameće neverovatan spoj prirode i umetnosti. Dugogodišnji sam kolekcionar i organizator događaja iz oblasti umetnosti. To je bila i motivacija za mene da pokrenem ovaj projekat koji svake godine okupi i pedesetak umetnika iz celog sveta. Svake godine organizujemo vajarski simpozijum na koji dolaze slikari i vajari iz Čilea, Amerike, Nemačke, Rusije i drugih zemalja. Trudimo se da umetnicima obezbedimo što je moguće bolje uslove, a oni nama daju dobre radove koji ostaju u kolekciji „Pigmalion“ i prezentuju se na izložbama i društvenim mrežama. Želimo da pokažemo da život na selu i umetnost savršeno idu zajedno – izjavio je Čuk.

Gorazd Čuk Tanjug/Aleksandar Ćirić

Tema radionice koja je u toku, i na kojoj zbog korone imamo samo slikare iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske je akt.

– Planiramo da napravimo monografiju kao i putujuću izložbu koja će biti prikazana u više zemalja – najavljuje Gorazd.

Momčilo Macanović, slikar iz Tivta kaže da je oduševljen ambijentom i kompletnom pričom koja povezuje umetnost i nepregledna polja aromatičnog bilja, a Ljubo Popadić je već treći put učesnik kolonije „Pigmalion“ u Tamnjanici, i tvrdi da je reč o jednoj od najbolje organizovanih kolonija.

– Učestvovao sam na velikom broju kolonija, ali na ovu koloniju, pristup i odnos prema umetnicima i umetnosti treba da se ugledaju drugi organizatori kolonija, mada je jako teško ovo dostići – kaže Popadić.

Ljubo Popadić Tanjug/Aleksandar Ćirić

Miomir Mišo Vemić iz Nikšića kaže da je Tamnjanica postala raj za umetnike.

– Nadam se da će na ovim poljima biti još više skulptura. „Pigmalion“ je institucija koja je brzo zaživela i sada mnogo umetnika želi da dođe ovde. Na ovom mestu postoji nešto posebno, Gorazd Čuk je stvorio ovo, kao mecena, a ovim poljima provejava neka posebna priča koja raste. Retko je da se umetnik oseća gospodinom kao ovde. Područje čitavog Balkana nije baš blagonaklono prema umetnicima. Nama treba najveći komfor da bi dali sve od sebe, a to smo dobili na ovoj koloniji – ocenio je Vemić.

Mišo Vemić Tanjug/Aleksandar Ćirić

Slikar iz Banata, Vasilije Dolovački kaže da je prvi put na ovom mestu.

– Fasciniran sam ovim prostorom, oduševljen sam igrom svetla i planina oko nas. Zaista, izvanredni su uslovi u kojima boravimo i radimo. Ovo je kolonija koja pomera neke granice – oduševljen je Dolovački.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

Idejni tvorac velikog umetničkog projekta „Pigmalion“ uspešno se bavi i proizvodnjom vrhunske rakije od šljiva, koja je dobila brojne nagrade, između ostalog, i na Novosadskom sajmu poljoprivrede. Kako kaže, u planu mu je širenje površina i pod vinovom lozom, za čije gajenje je ovaj kraj, takođe, izuzetno pogodan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike