Uloga života Rialde Kadrić: Osam puta kao Marija

27.01.2021

16:14 >> 09:43

0

Popularnost je stekla sa samo 14 godina glumeći u serijalu Lude godine

Uloga života Rialde Kadrić: Osam puta kao Marija
Rilada KAdric kao Marija - Copyright Printscreen/Youtube

Rialda Kadrić rođena je 14. juna 1963. godine u Beogradu.

Popularnost je stekla sa samo 14 godina glumeći u serijalu „Lude godine“ Mariju Todorović, kasnije Pavlović koju je igrala ukupno osam puta. Odigrala je još nekoliko manjih uloga, a od početka 90-ih godina prestala je da se bavi glumom. U Velikoj Britaniji gde je živela prvo je radila kao novinarka i reporterka, a potom se specijalizovala za psihoanalizu. Tim poslom se bavila od polovine 2000-ih godina.

Kadrićeva je imala samo 13 godina kada je snimila svoj prvi film. Kao član Dramske sekcije Radio Beograda još kao devojčica je stekla prva znanja o glumi. Ipak, veliki trenutak se desio 1976. godine kada se prvi put pojavila na filmu “U banji jednog leta”, a već sledeće godine je sa sjajnom glumačkom ekipom snimila film “Lude godine”.

Imala je sreće da kao tinejdžerka dobije priliku da „peče zanat“ sa Dragomirom Bojanićem Gidrom, Darom Čalenić, Markom Todorovićem i Jelenom Žigon, a njen partner je u tom filmu bio Vladimir Petrović kome je to takođe bila prva velika uloga.

Printscreen/Youtube

Premda je režiser planirao da to bude jedan film, veliko interesovanje publike i produkcije, navelo ga je na snimanje nastavaka. Sledeći nastavak je 1980. godine premijerno prikazan pod naslovom „Došlo doba da se ljubav proba“. Ozbiljna drama o odrastanju, postala je komedija, a poseban fokus, osim zabranjene ljubavi Marije i Bobe je bio na odnosu njihovih očeva, Milana i Žike.

Rijalda je u međuvremenu u partizanskom filmu „Dvoboj za južnu prugu“ iz 1978. godine tumačila mladu partizanku. Režiser Zdravko Velimirović ju je ponovo spojio sa Gidrom, a mlada glumica je dobila priliku i da uči od iskusnih koleginica poput Radmile Savićević.

Treći nastavak „Ludih godina“ je premijerno prikazan već u februaru 1981. godine pod nazivom „Ljubi, ljubi, al` glavu ne gubi“. Ovog puta su Bobo i Marija pomalo skrajnuti, a priča je izgrađena na situacijama u kojima se zbog ljubavi prema ženama nalazi Žika (Dragomir Bojanić Gidra). Početkom 1983. godine objavljen je četvrti deo „Ludih godina“ pod naslovom „Kakav deda, takav unuk“. Peti deo „Idi mi, dođi mi“ u bioskopima se pojavio u novembru iste godine, a Rijalda je ponovo igrala Mariju.

Printscreen/Youtube

Sledeće godine je igrala medicinsku sestru u komediji „Moljac“ koja je proslavila glumca Miodraga Andrića, poznatijeg kao Ljuba Moljac.

Krajem juna 1984. godine publika je imala priliku da pogleda šesti deo „Žikine dinastije“ koji je objavljen pod naslovom „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“. Ovog puta, fokus je sa Marije i Bobe prebačen na njihovog sina Mišu (Nikola Kojo).

Ni osam godina nakon prvog dela serijala interesovanje za dogodovštinama porodica Pavlović i Todorović nije jenjavalo pa je snimljen sedmi deo pod nazivom „Žikina dinastija“. Rijalda je 1985. godine odigrala manju ulogu u TV drami „Lepotica iz Amhersta“ koju je režirao Stanko Crnobrnja, po scenariju Vlade Petrića. Tumačila je Cecu u komediji „Ćao, inspektore“, dok je glavna uloga pripala Velimiru Bati Živojinoviću.

Pročitajte još

Manja uloga joj je pripala i u filmu „Šest dana juna“ u režiji Dinka Tucakovića koji je 1985. godine premijerno predstavljen u bioskopima širom Jugoslavije. Osmi nastavak ciklusa „Lude godine“ je publici predstavljen 1986. godine pod imenom „Druga Žikina dinastija“. I ovog puta uspeh nije izostao, ali je to ujedno bio poslednji film iz serijala.

Printscreen/Youtube

Dve godine kasnije Kadrićeva je igrala prodavačicu u knjižari u filmu „Suncokreti“. Poslednji film koji je snimila je bila drama Milana Jelića „Čudna noć“ koja je objavljena 1990. godine. Nakon toga više nije snimala filmove, te se posvetila drugim zanimanjima. Na pitanje novinara zašto je prekinula perspektivnu glumačku karijeru, Rijalda je odgovorila da je to bio mladalački eksperiment i da je posao psihoterapeuta nešto u čemu zaista uživa. Tim poslom se bavila do kraja života, dok nedavno nije najavljen nastavak čuvenog filma u kojem je ponovo trebalo da glumi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike