U čast velikog književnika: Otvorena izložba „Dositej od Čakova do Beograda“

16.06.2021

08:14

0

Autor: Dejan Ćirić

Obrazovan i nadahnut učenjem, on je na poziv Karađorđa iz Trsta došao u Srbiju praćen pesmom Vostani Serbie

U čast velikog književnika: Otvorena izložba „Dositej od Čakova do Beograda“
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Beogradska promocija izložbe Eliane Gavrilović pod nazivom „Dositej od Čakova do Beograda“, koja će od jeseni biti stalna postavka u rodnoj kući čuvenog književnika u Čakovu, održana je u Zadužbini „Dositej Obradović“ u Beogradu.

– Izložba pred nama prati Dositejev životni put od prvog susreta s knjigom, preko monaškog života u manastiru Hopovo, sve do sazrevanja u prosvećenoj Evropi i svih znanja koje je stekao – kazala je ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković.

Maja Gojković Tanjug/Jadranka Ilić

– Dositej je verovao da bez obrazovanja nema ni opstanka, ni razvoja države i naroda, te je težio da svoj narod približi prosvećenom delu Evrope bez gubitka jakog osećanja rodoljublja – dodala je Gojkovićeva.

Upravnica Zadužbine Mirjana Dragaš podsetila je na dolazak Dositeja Obradovića u Srbiju.

– Obrazovan i nadahnut učenjem, on je na poziv Karađorđa iz Trsta došao u Srbiju praćen pesmom „Vostani Serbie“, koja je sada himna ove zadužbine i svečana pesma srpskog naroda – izjavila je upravnica Zadužbine Mirjana Dragaš.

Mirjana Dragaš Tanjug/Jadranka Ilić

– Cilj Zadužbine je da u narednom periodu još više razvije saradnju sa Srbima iz dijaspore, naročito onima na Dositejevom evropskom putu, jer su on, zajednička kultura i istorija ono što nas vezuje – kazala je Dragaš.

Tanjug/Jadranka Ilić

Obnavljanje Dositejeve kuće u Čakovu, od jeseni stalni dom ove postavke, finansijski je podržala Vlada Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike