Tragom muzičkog velikana: Đuzepe Verdi je najlepše kompozicije napisao posle tragedije, ne sluteći da će ga vinuti u besmrtnike

12.10.2020

17:16 >> 18:10

0

Imao je veoma turbulentan život, a danas su njegove opere među najizvođenijim na svetu

Tragom muzičkog velikana: Đuzepe Verdi je najlepše kompozicije napisao posle tragedije, ne sluteći da će ga vinuti u besmrtnike
Copyright Profimedia

Jedan od najvažnijih italijanskih kompozitora svih vremena, Đuzepe Verdi, rođen je na današnji dan, 10. oktorba 1813. godine, u mestu Ronkole u blizini Parme, u današnjoj Italiji, a tadašnjoj Francusoj.

Od malih nogu bio je talentovan za muziku, a sa 11 godina postao je orguljaš u lokalnoj crkvi. U želji za znanjem, obrazovao se sam, u velikoj biblioteci lokalne škole.

Veliki ljubitelj muzike, trgovac Antonio Bareci, pomogao mu je da ode u Milano, gde je Verdi pokušao da upiše Konzervatorijum, ali upravnik nije bio siguran da li da mu to dozvoli jer je Đuzepe bio stariji nego što je statut dozvoljavao, a osim toga nije verovao ni u njegov talenat. Tako je Verdi prve tri godine u Milanu proveo radeći kod operskog dirigenta Lavinje.

Đuzepe Verdi Profimedia

U međuvremenu, Verdi nasleđuje orguljaša u Busetu i ubrzo se ženi Margeritom Bareci, najstarijom kćerkom svog zaštitnika. Radio je kao njen nastavnik muzike, ali se među njima rodila ljubav iz koje su dobili dvoje dece, Virdžiniju i Icilija.

Kao kompozitor, Verdi je debitovao 1839. u Milanskoj Skali operom „Oberto, grof od San Bonifacija”. Posle uspeha ovog dela Skala mu je dala ugovor za još tri opere, ali kako mu je karijera krenula uzlaznim putem, počeli su privatni problemi. Godinu dana kasnije, 1840, umire mu supruga Margerita i njihovo dvoje dece.

U teškim trenucima Verdi je radio na drugoj velikoj kompoziciji, melodramskoj operi „Jedan dan vlasti“, ali ovo delo nije doživelo veliki uspeh i Đuzepe je tada tvrdio da će zauvek prestati da komponuje.

Ipak, neko je uspeo da ga ubedi da napiše operu „Nabuko”, sa čuvenim Horom jevrejskih robova, a premijera ove kompozicije, marta 1842. godine, učinila ga je pravom zvedom. Tokom narednih 15 godina, Verdi je napisao 14 opera.

Đuzepe Verdi Profimedia

Verdijeve opere „Travijata“, „Rigoleto“ i „Aida“ danas su među najizvođenijim na svetu i godišnje se otpevaju 300–400 puta. „Aidu“ je Verdi napisao povodom otvaranja Sueckog kanala 1871. godine i ona se danas smatra njegovim drugim vhunskim dostignućem.

Sredinom četrdesetih godina 19. veka zaljubio se drugi put i to, ni manje ni više nego u opersku pevačicu Đuzepinu Streponi. Kako su počeli da žive zajedno pre nego što su se venčali, o njima se mnogo pričalo, jer je to bilo neuobičajeno za ono vreme. Posle smrti Verdijeve majke uselili su se u njenu vilu, a venčali su se 1859. godine. Ona je umrla četiri godine pre njega, a veliki kompozitor preminuo je 27. januara 1901. godine u Milanu.

Pred kraj života Verdi se bavio i humanitarnim radom – izgradio je bolnicu u blizini Buseta i starački dom za muzičare u Milanu. Verdi i njegova druga supruga počivaju u ovoj vili, koja i danas služi istoj svrsi – u njoj se brinu o evropskim muzičarima starijim od 65 godina. „Verdijeva kuća“ prima i posetioce i mlade muzičare koji održavaju koncerte u domu jednog od najvećih muzičkih imena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike