Tragična priča o ženi koja je ostala u senci: Predstava „Mileva Marić Ajnštajn“ u Kući Đure Jakšića

22.07.2021

16:00 >> 13:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Drama opisuje odnos dvoje mladih ljudi za vreme studija, kasnije muža i ženu, ali i nevolje kroz koje kao porodica prolaze i muke posle razvoda koje se prelam

Tragična priča o ženi koja je ostala u senci: Predstava „Mileva Marić Ajnštajn“ u Kući Đure Jakšića
Copyright Mileva Marić Ajnštajn/Wikipedia

U petak, 23. jula u 19.30, u Kući Đure Jakšića (Skadarlija), biće odigrana predstava „Mileva Marić Ajnštajn“, autorke Jelene Mile.

Milevu Marić Ajnštajn, poznajemo kao naučnicu, majku, ženu Alberta Ajnštajna sa kim je zajedno stvarala teorije relativiteta, Braunovog kretanja i elektromagnetnog kretanja… Naravno, muž je nastavio s karijerom naučnika i drugim ženama, dok je ona ostala s porodicom, njihovo troje dece, u senci njegovog naučnog rada i uspeha. Celu Nobelovu nagradu osvojenu pre 100 godina (1921), Albert šalje svojoj ženi.

Predstava “Mileva Marić Ajnštajn” Promo/Kuća Đure Jakšića

Drama opisuje odnos dvoje mladih ljudi, Mileve i Alberta za vreme studija, njihovu želju da budu zajedno, kasnije muža i ženu, ali i nevolje kroz koje kao porodica prolaze, muke posle razvoda koje se prelamaju na deci, naročito na najmlađem sinu Eduardu kojem je dijagnostikovana manifestna šizofrenija. Mileva je posvetila ostatak svog života svojoj deci.

Mileva Marić sa sinovima/
Profimedia

Jelena Mila, koja potpisuje scenario i režiju igra Milevu, a Miloš Anđelković Alberta i Eduarda. Kostime je radila čuvena dizajnerka Dragana Ognjenović.

Pročitajte još

Prva premijera ovog komada bila je 8. maja 2018. godine u Stokholmu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike