Luvr u „novoj realnosti“: Od zapanjujućeg kulturnog bogatstva svakog deli samo klik

31.03.2021

08:19 >> 13:14

0

Autor: Dejan Ćirić

Više od 480.000 umetničkih dela sada je dostupno potpuno besplatno na specijalizovanoj onlajn platformi

Luvr u „novoj realnosti“: Od zapanjujućeg kulturnog bogatstva svakog deli samo klik
Copyright Muzej Luvr / Profimedia

Jedan od najpoznatijih i najlepših muzeja planete Luvr, koji je zatvoren već mesecima, pokrenuo je onlajn platformu na kojoj je moguće pogledati jednu od najimpresivnijih umetničkih kolekcija na svetu. Više od 480.000 umetničkih dela sada je dostupno potpuno besplatno na specijalizovanoj platformi, saopštio je pariski muzej.

Zvaničnici Luvra koji je već mesecima zatvoren zbog pandemije, odlučili su da svim ljubiteljima umetnosti omoguće da pogledaju čitavu muzejsku kolekciju, u koju spadaju i remek-dela kao što su “Mona Liza”, “Miloska Venera”, “Sloboda vodi narod”…  Autori čija su dela sada dostupna onlajn su vrhunski umetnici poput Rembranta, Karavađa, Rubensa, Van Ajka, Van Goga, Delakroe…

– Luvr sada skida prašinu sa svojih blaga, čak i onih manje poznatih ili nepoznatih. Po prvi put svako može da pristupi našoj celokupnoj kolekciji, a za to je potreban samo kompjuter ili mobilni telefon. I mogu se videti apsolutno sva dela, bilo da su izložena u muzeju, da su negde na pozajmici, ili u skladištu. Od zapanjujućeg kulturnog bogatstva svakoga deli samo klik – izjavio je Žan Luk Martinez, direktor pariskog muzeja.

Profimedia

Masivnoj kolekciji može se pristupiti jednostavnom ili naprednom pretragom, a takođe virtuelni posetioci mogu kreirati tematske albume od umetničkih dela. Pokrenuta je i interaktivna mapa, koja omogućava onlajn publici da zaviri u svaku prostoriju Luvra i “izbliza” pogleda svako delo. Muzej je raspoređen u osam odeljenja, a raspon se kreće od egipatskih antikviteta, preko renesansnih skulptura, do islamske umetnosti i slika iz čitavog sveta iz različitih istorijskih perioda. Tačnije, kolekcija pokriva 9.000 godina istorije umetnosti.

Specijalizovana platforma biće redovno obogaćivana novim sadržajima, a osim osnovnih informacija o svakom delu, posetioci će moći da saznaju i priče koje se kriju iza svakog dela i još neke nepoznate detalje.

Profimedia

Luvr koji je decenijama unazad bio najposećeniji muzej na svetu zatvoren je za posetioce od kraja oktobra prošle godine i neizvesno je kada će ponovo otvoriti svoja vrata. Do pandemije muzej je svakodnevno posećivalo između 30 i 40 hiljada ljudi. Samo u prošloj godini zbog lokdauna Luvru je opala poseta za čak 72 odsto, zbog čega je muzej pretrpeo gubitke od gotovo stotinu miliona evra.

Ipak, zatvaranje muzej koristi za rekonstrukciju. Već neko vreme u Luvru se obavljaju radovi na obnovi muzejskog prostora, restauraciji umetničkih dela, održavanju i katalogizaciji eksponata. Takođe, muzej privodi kraju još jedan ambiciozni i skupoceni poduhvat. U pitanju je petogodišnji projekat premeštanja vrednih artefakata iz Pariza u moderno novo zdanje, u “Centar za konzervaciju Luvr” u gradu Lijeven, udaljenom od francuske prestonice dvestotinak kilometara, prenosi nova.rs.

Profimedia

Do sada je iz centralnog muzejskog podruma u Parizu i drugih “skladišta” prebačeno više od 100.000 umetničkih dela. Među njima su slike, skulpture, antički tepisi, tapiserije, figurine, antikvitetni nameštaj koji datiraju iz perioda počev od antike do 19. veka.

Pročitajte još

Novi dom vrednih artefakata, kako su saopštili iz Luvra, biće jedan od najvećih umetničko-istraživačkih centara u Evropi, koji će otvoriti svoja vrata za muzejske eksperte, konzervatore, studente…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike