Tajna „Četvrte sobe“ u Galeriji ’73

24.02.2021

09:01 >> 11:03

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba slika autorke Vesne Knežević biće otvorena u četvrtak, 25. februara u 19 časova i trajaće do 9. marta

Tajna „Četvrte sobe“ u Galeriji ’73
Copyright Promo/Galerija 73

Vesna Knežević nesumnjivo spada u najvažnije likovne stvaraoce svoje generacije i šire gledano, u najvažnije srpske slikare naše savremene likovne scene. Na samostalnim izložbama, a ima ih više od 50, koje je realizovala u gotovo svim važnim galerijama u Srbiji, Kneževićeva se vraćala stalnim temama ali i uvodila nove.

„Poljubac“ kao arhetipski čin bliskosti dva ljudska bića i ciklus „Trpeze“, prikazan na nekoliko samostalnih izložbi. Gotovo uvek to su veliki formati koji omogućavaju da se gest razmahne, sa njenim prepoznatljivim ekspresionističkim pristupom, koji često menja intenzitet, katkad je u dijalogu sa namerno ostavljenim belinama podloge, katkad izvire iz intenzivnog obojenja površina prekrivenim gustim namazom boje.

Promo/Galerija 73

Po rečima autorke, izložba u Galeriji `73 otkriva i oblikuje novi prostor galerije.

– Slike se ponašaju kao objekti i prilagođavaju prostor svojim potrebama. Kako slike prave celine u kontekstu različitih događaja i na taj način se vezuju, tako i izložba dobija razuđenost u prostoru. Pokretač ovih materijalnih slikarskih detekcija vezuju se za san i snevanje. Slike iz snova postaju lavirint novoorganizovanog prostora. Sve što je u prvom planu i deluje logično u sitnim detaljima, slika iz drugog plana objašnjava tokove likovnih istraživanja odluka -istakla je Kneževićeva.

Promo/Galerija 73

Vesna Knežević je rođena u Beogradu 1959. godine. Prvu beogradsku gimnaziju je završila 1978. i iste godine upisala Fakultet likovnih umetnosti. Diplomirala je 1983, a magistarske studije završila 1985. godine na istom fakultetu. Član je ULUS-a od 1984. Na studijskom boravku u Parizu je 1989. godine kao dobitnik nagrade „Moša Pijade“. Samostalni umetnik je do 1997, kada počinje sa radom na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorske umetničke studije završila je 2017. godine. Trenutno je  u zvanju redovnog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Pročitajte još

Veliki broj samostalnih i grupnih izložbi je ostvarila u svojoj izlagačkoj praksi, preko dve stotine u zemlji i inostranstvu. Izlagala je u galerijama u Beogradu, Somboru, Subotici, Požarevcu, Knjaževcu, Kragujevcu, Zemunu, Kruševcu, Kikindi, Novom Sadu, Prijepolju, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Ćupriji, Despotovcu , Ljigu, Svetozarevu, Čačku, kao i u Moskvi, Dubrovniku, Milanu, Sofiji, Beču, Kotoru, Minhenu, Plovdivu, Sarajevu, Meksiku, Slivenu, Kilu, Trnovu, Podgorici, Skoplju, Poreču, Banja Luci, Montevideu, Amsterdamu, Tokiju i Londonu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike