„Kutije sećanja“: Skup ideja i vizija zaboravljenih u uglovima ateljea

19.02.2021

12:24

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba umetnika Bojana Savića otvorena je u Maloj galeriji ULUPUDUS-a

„Kutije sećanja“: Skup ideja i vizija zaboravljenih u uglovima ateljea
Copyright Promo/Ulupudus

Bojan Savić je XIV beogradsku gimnaziju završio 1994. u Beogradu. Akademiju Primenjenih umetnosti i dizajna upisao je 1996. Završio je  2001. godine na odseku Zidno slikarstvo i restauracija, u klasi profesora Slobodana Đuričkovića.

Učesnik je više međunarodnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu, lider međunarodnih art kampova i radionica. Član je ULUPUDUS-a, i ARTE grupe.  Radio je u radionicama i na projektima za decu i odrasle sa posebnim potrebama, kao i likovne radionice fuzionisanog stakla. Iskustvo sa decom stekao je kroz desetogodišnji  rad u osnovnim školama „Arčibald Rajs“, „Jovan Popović“ i „Sava Šumanović“.

Promo/Ulupudus

Od 2018. godine radi kao samostalni umetnik. Ostvario je preko 25 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi. Njegove slike iz raznih opusa, nalaze se u mnogim zemljama Evrope i sveta. U poslednjih godinu dana posvećen je radu na „Art terapiji“ sa ljudina sa cerebralnom paralizom

Bio je slikar 2012. godine ARTE grupe.

Promo/Ulupudus

– „Kutije sećanja“ su nastale kao skup otpalih ideja, vizija ili projekata koje nisam imao snage da završim, a kamoli izložim, dugi niz godina. Obično su radovi ostajali dugo da stoje po uglovima ateljea, i čekali godinama. Prosto nisam verovao u njih. Za vreme prvog talasa korone pojavilo se dovoljno vremena za borbu da se ta ideja ostvari.

Pročitajte još

U ovim delima (obično objektima), nećete videti uobičajene motive na mojim slikama, ptice ili brodove, već sve što je sklanjano godinama ili bilo zapostavljano, zarad komercijalnog slikarstva  kojim sam se probijao na slikarsku scenu. Ovo vreme ludosti i nestabilnosti, traži dozu hrabrosti i verovanja. Trudio sam se da iskoračim, da ne kopiram samog sebe, pomerim tačku uvida kako ka spolja tako i ka unutra, i prevaziđem neke svoje lične sumnje i obrazce razmišljanja. Ostalo je na vremenu i drugima da donesu sud, da li moja dela nose neke vrednosti ili ne – kaže autor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike