Svečano počeo Filmski festival u Veneciji: Robertu Beninjiju uručen počasni Zlatni lav (FOTO)

02.09.2021

09:04 >> 14:56

0

Reditelj Pedro Almodovar i njegova muza Penelope Kruz, oboje obučeni u crno, prošetali su tradicionalnim crvenim tepihom uz bljesak fotoaparata, ali bez publi

Svečano počeo Filmski festival u Veneciji: Robertu Beninjiju uručen počasni Zlatni lav (FOTO)
Copyright Roberto Beninji Profimedia

Međunarodni filmski festival u Veneciji, najstariji filmski festival na svetu, otvoren je sinoć najnovijim delom Pedra Almodovara koji se takmiči za glavnu nagradu Zlatnog lava zajedno sa istaknutim kolegama kao što su Džejn Kampion i Paolo Sorentino.

Almodovar, 71, dva puta dobitnik Oskara, na Lidu predstavlja svoj novi film “Madres Paralelas” u kome igra njegova omiljena glumica Penelope Kruz.

Penelope Kruz / Profimedia

Reditelj i njegova muza, oboje obučeni u crno, prošetali su tradicionalnim crvenim tepihom palate, na Lidu u Veneciji naspram mora, uz bljesak fotoaparata, ali bez publike, zbog mera protiv kovida.

Penelope Kruz i Pedro Almodovar / Profimedia

Na ceremonij otvaranja počasni Zlatni lav uručen je italijanskom reditelju Robertu Beninjiju, nezaboravnom autoru filma “Život je lep”. Nagradu mu je uručila novozelandska rediteljka Džejn Kampion.

Prošle godine festival je održan u suženom izdanju, pre nego što su stigle vakcine protiv korona virusa. Iako se zdravstvene mere i dalje primenjuju ovogodišnja Mostra će biti obeležena povratkom velikih imena filma na Lidu, sa više od 59 predstavljenih zemalja.

Helen Miren / Profimedia

Almodovarov film će se takmičiti sa 20 filmova. Žirijem presedava Južnokorejac Dobn Džun-Ho, dobitnik Zlatne palme 2019. godine sa filmom “Parazit” i Oskara za najbolji film naredne godine.

Žiri Venecijanskog festivala / Profimedia

U žiriju je i francusko-belgijska glumica Viržini Efira i američka rediteljka kineskog porekla Kloe Džao. Ona je osvojila Zlatnog lava prošle godine filmom “Nomadland”, koji je trijumfovao na Oskarima nekoliko meseci kasnije.

Pročitajte još

Pobednik će biti objavljen 11. septembra, na kraju festivala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike