Počinje Venecijanski festival: Na otvaranju Penelope Kruz i novi Almodovarov film

01.09.2021

11:18 >> 11:32

0

Na ovogodišnjoj mostri glumci Džejmi Li Kertis i Roberto Beninji biće nagrađeni priznanjima za životno delo

Počinje Venecijanski festival: Na otvaranju Penelope Kruz i novi Almodovarov film
Copyright Penelope Kruz / Profimedia

Film “Paralelne majke” slavnog španskog reditelja i scenariste Pedra Almodovara, u kojem glavnu ulogu tumači Penelope Kruz, otvoriće večeras 78. izdanje prestižnog Filmskog festivala u Veneciji.

Almodovar je na Venecijanskom festivalu 2019. godine nagrađen počasnim Zlatnim lavom, a na istom je festivalu 1988. godine privukao veliku pažnju ostvarenjem “Žene na ivici nervnog sloma”.

Pored “Paralelnih majki”, u glavnom takmičarskom programu za prestižnog Zlatnog lava naći će se još 20 ostvarenja iz celog sveta, među kojima su SF avantura Denisa Vilneva “Dune”, biografska priča “Spenser” Pabla Laraina o Lejdi Di, sa Kristen Stjuart u naslovnoj ulozi.

“Dina” / Profimedia

U konkurenciji su i oskarovka Džejn Kempion sa dramom “Power of the Dog”, Edgar Rajt sa psihološkim trilerom “Last Night in Soho”, rediteljski debi poznate glumice Megi Gilenhal “Izgubljena ćerka”, Pol Šreder sa svojim novim filmom “Brojač karata”.

Pročitajte još

Za Zlatnog lava boriće se i veteran Ridli Skot sa istorijskom dramom “The Last Duel”, u kojoj se Met Dejmon i Ben Aflek vraćaju kao scenaristi i glumci, prvi put od hvaljenog filma “Dobri Vil Hanting”…

Met Dejmon, film “Poslednji dvoboj” Promo/MCF

Žiri koji će odlučivati o dobitniku Zlatnog lava čine reditelji Saveri Konstanc, Aleksander Nanau i Kloi Žao i glumice Viržini Efire, Sintija Erivo i Sara Gadon, dok će odborom predsedavati južnokorejski reditelj Bong Džun-ho.

Osim toga, na ovogodišnjoj manifestaciji će glumci Džejmi Li Kertis i Roberto Beninji biti nagrađeni priznanjima za životno delo.

Prošle godine glavnu nagradu Zlatnog lava dobio je film “Nomadland”, ali ni rediteljka Kloe Žao ni glavna glumica Frensis MekDormand nisu mogle da dodju u Veneciju po nagradu.

Kejt Blanšet, filmski festival u Veneciji, 2020/Profimedia

Zahvaljujući vakcinama, atmosfera ove godine obećava da će biti lakša, čak i ako se i dalje primenjuju stroge sanitarne mere, a biće obavezna i zdravstvena propusnica.

Do zatvaranja filmske smotre 11. septembra, biće prikazani filmovi iz 59 zemalja.

Pročitajte još

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi. Festival je, kao deo Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Djuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu “Manon”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike