Svečana akademija „Romi koji su učinili svet boljim mestom“ u Narodnom pozorištu

07.04.2021

11:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Događaj će biti prenošen uživo na Fejsbuk stranici Roma Integration 2020.

Svečana akademija „Romi koji su učinili svet boljim mestom“ u Narodnom pozorištu
Copyright Promo/Narodno pozorište/NP

Povodom Međunarodnog dana Roma i 50 godina od održavanja Prvog svetskog kongresa Roma, 8. aprila će biti održana svečana akademija na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pod nazivom „Romi koji su učinili svet boljim mestom“, ovaj događaj organizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, projekta Integracija Roma Saveta za regionalnu saradnju, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Romskog nacionalnog saveta, udruženja Romag, Narodnog pozorišta u Beogradu, te projekta ProDajlog.

Nakon kratkog ceremonijalnog dela programa, uslediće narativno-muzički performans tokom kojeg će nastupiti gospođa Nataša Tasić Knežević, solistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta, Gavrilo Rabrenović, operski umetnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Branko Tadić i Etno grupa, Saša Knežević, pijanista i operska diva Jadranka Jovanović.

Promo/Narodno pozorište

Događaj će biti prenošen uživo na Fejsbuk stranici Roma Integration 2020.

Prvi svetski kongres Roma, održan je u Londonu 1971. godine i posebno je važan jer je to bilo prvi put da su se radne grupe bavile određenim romskim pitanjima, kao što su jezik, kultura, obrazovanje, socijalni status, ali i ratni zločini počinjeni nad Romima. Takođe, po prvi put, Romi su dobili svoja obeležja – zastavu i himnu. Sa populacijom od oko 12 miliona Romi su najveća nacionalna manjina u Evropi.

Pročitajte još

Iako često na margini društva, suočeni sa svakodnevnom diskriminacijom, stereotipima i borbom za osnovna ljudska prava, Romi su kroz istoriju pod teškim uslovima davali svoj doprinos svetskoj politici, kulturi i umetnosti, te se ovom svečanom akademijom slave svi Romi koji su ovaj svet učinili boljim mestom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike