Sve tajne pete sezone serije „Kruna“: Novi glumci, spletke i famozni detalj vezan za Dajanu

05.08.2021

17:01 >> 17:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan od razloga svoje planetarne popularnosti porodica Vindzor duguje kontroverzama koje je prate. Ona javnosti već vekovima plasira ono što je njoj najpitki

Sve tajne pete sezone serije „Kruna“: Novi glumci, spletke i famozni detalj vezan za Dajanu
Copyright Princeza Dajana/ Profimedia

Kada razmišljamo o tijarama i krunama, asocijacije nam uvek beže u pravcu bajki, ali ova kruna se već decenijama nalazi na glavi jednog od poslednjih monarha u modernom vremenu. Da kraljevski život nije nimalo bajkovit, pokazala nam je serija “Kruna” koja nam je dopustila da postanemo deo istorije koja je oblikovala Englesku kakvu danas poznajemo. Od smrti Džordža VI, preko afere Profumo i prvog razvoda još od Henrija VIII, pa sve do ulaska legendarne princeze Dajane u kraljevsku porodicu, serija nam je prikazala kako kreator Piter Morgan vidi razgovore koji su se vodili daleko od očiju javnosti.

Ema Korin “Kruna” / Profimedia

Bila ona kraljevska ili ne, porodica Vindzor je jedna od najpoznatijih porodica na svetu. Popularna serija nam je slikovito prikazala šta je Tolstoj mislio kada je rekao da “Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka je nesrećna na svoj način”. Jedan od razloga svoje planetarne popularnosti porodica duguje kontroverzama koje je prate. Ona javnosti već vekovima plasira ono što je njoj najpitkije: obmanu, laži, prevare – a na kraju i tragičnu smrt.

Olivija Kolman “Kruna” / Profimedia

Kada tako banalizujemo razlog zbog kojih je javnost opsednuta svakim korakom ove porodice, u stvari vidimo da ih u modernom vremenu od porodice Kardašijan razlikuje samo kruna na glavi. Ipak, površan pristup monarhiji koji je pokušao da nam podvali kanal “E!” sa serijom “The Royals” očigledno nije prošao najbolje kod publike željne detalja iz privatnih života stvarnih likova, pa je ona žedno ispila ovu “studiju slučaja” života kraljice Elizabete. Iako radnju serije može unapred da zna svako ko sa sobom nosi makar malo znanja iz istorije, vodeći se parolom “Ako nije bilo na televiziji, nije se ni desilo”, mi smo naučili da stvarnost prihvatamo tek kada se ona ekranizuje, piše harpersbazaar.rs.

Džilijan Anderson, Kruna/Profimedia

Peta sezona ove serije počela je sa snimanjem u julu ove godine, ali premijeru nećemo dočekati sve do 2022. Do tada, otkrivamo vam šta nas sve čeka u novoj sezoni serije koja je kraljevsku porodicu potresla do srži.

Peta sezona nije i poslednja

Netflix jeste u januaru 2020. godine najavio da će peta sezona biti i poslednja, ali samo par meseci kasnije dobili smo potvrdu da će priča ipak dobiti još jedno poglavlje. Kreator serije Piter Morgan objasnio je da su shvatili da su zapleti pete sezone previše kompleksni da bi stali u deset epizoda. Budući da će nas šesta sezona vratiti u rane dvehiljadite godine, logično je da će peta biti smeštena u kraj devedesetih godina, u period kada je princeza Dajana tragično poginula u Parizu 1997. godine, pokušavajući da pobegne od paparaco fotografa opsednutih svakim njenim korakom. Premijeru pete sezone imaćemo priliku da vidimo tek sledeće godine, što nije čudno za ovu seriju ako se setimo da smo na 3. sezonu čekali skoro dve godine.

Ema Korin, Kruna/Profimedia

Kruna će ovog puta biti na glavi nove glumice

Četvrta sezona ostavila nas je na samom pragu devedesetih godina, u periodu kada je Margaret Tačer, koju je maestralno odglumila Džilijan Anderson, podnela ostavku na mesto premijerke i kada su staklene noge na kojima je bio brak Čarlsa i Dajane pukle toliko da ih je bilo nemoguće ni sakriti, a ni ponovo zalepiti. Budući da će nas peta sezona dočekati skoro deceniju kasnije, likovi u seriji su ostarili, pa će postavu glumaca koje smo gledali u prethodne dve sezone zameniti sasvim nova. Genijalnu Oliviju Kolman zameniće glumica Imelda Stonton, poznata britanska glumica.

Imelda Stonton na snimanju pete sezone serije “Kruna”/ Profimedia

Elizabet Debicki igraće princezu Dajanu

Narodnu princezu koja je u tom periodu već osvojila sve simpatije javnosti, umesto Eme Korin glumiće australijska glumica Elizabet Debicki. Sada već zrela žena, sa dvoje dece koja je prihvatila da se njen brak sa Čarslom završio pre nego što je i počeo, u ovoj sezoni shvatiće da je mnogo srećnija bez tijare na glavi. Elizabet ćemo gledati u istoj ulozi i u šestoj sezoni serije, jer je ona naglasila da je velika čast igrati princezu čije reči i dela i dalje žive u srcima mnogih.

Elizabet Debicki/Profimedia

Princeza Margaret i princ Filip takođe dobijaju nov lik

Helena Bonam Karter je za svoju ulogu kraljičine mlađe sestre Margaret čak osvojila i nominaciju za prestižnu nagradu “Zlatni globus”. Njen lik je u seriji prolazio kroz razne krize, uključujući i pokušaj samoubistva koje kraljevska porodica do današnjeg dana nije javno priznala. U finalne dve sezone, princezu će igrati engleska glumica Lesli Menvil koja će imati zahtevan zadatak da zameni dve zaista legendarne glumice. Princa Filipa u novim sezonama igraće Džonatan Prajs, koga smo imali priliku da vidimo u seriji “Igra prestola”.

Princeza Dajana/ Profimedia

Biće prikazan i famozni intervju princeze Dajane

Peta sezona će obuhvatiti i bombastični intervju princeze Dajane sa BBC-jevim programom “Panorama”, u kojem je prvi put javno progovorila o svom propalom braku sa Čarlsom, njegovoj vezi sa Kamillom i njenom osećaju da je kraljevska institucija ne podržava. “Bilo nas je troje u ovom braku” je njena čuvena rečenica iz intervjua koju ćemo imati prilike da čujemo u petoj sezoni sada već kultne serije “Kruna”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike