Sve o večerašnjem koncertu Big Benda na Kolarcu: Simbolika naziva „Davno i daleko“

21.05.2021

09:40

0

Autor: Dejan Ćirić

Program će činiti odabrane kompozicije i aranžmani iz repertoara čuvenih istorijskih big bendova, što će predstavljati pravu atrakciju za ljubitelje ovog

Sve o večerašnjem koncertu Big Benda na Kolarcu: Simbolika naziva „Davno i daleko“
Copyright Tanjug/Tanja Valić

Koncert Big Benda RTS-a pod nazivom „Davno i daleko“ biće održan večeras u Velikoj dvorani Kolarčeve Zadužbine, a muzički direktor našeg najznačajnijeg džez orkestra, Dragoslav Fredi Stanisavljević, kaže da je orkestar koji predvodi važan za kompletnu džez scenu u Srbiji.

Nakon više meseci socijalne distance i izostajanja punog umetničkog života usled pandemije u takozvanoj „novoj realnosti“, Big Bend RTS-a nastavlja sa redovnom koncertnom sezonom na radost brojnih poklonika džez muzike u Srbiji.

Stanisavljević napominje da nije siguran da večerašnjim koncertom Big Bend konačno izlazi iz „nove realnosti“.

– Želim da verujem kako danas naš orkestar izlazi iz „nove realnosti“, ali drugi put nam se dešava takva situacija. Prošli smo već kroz nalet entuzijazma u prvom izlaženju iz pandemijskih uslova, ali vratili smo se u „novu realnost“ nakon samo dva meseca – rekao je Stanisavljević, uz nadu da će jesen ove godine biti mnogo bolja od prošle.

Tanjug/Tanja Valić

Kako kaže, sa članovima Big Benda RTS-a ne razgovara previše o pandemijskim izazovima već isključivo o muzici.

– Važno nam je da radimo i da smo konačno u prilici da sviramo pred publikom. Proteklih 17 meseci su nas naučili da je sve moguće u današnjem svetu – ističe muzički direktor.

Na večerašnjem koncertu, publiku u Kolarcu čeka sasvim novi program gde će sa orkestrom nastupiti i mlađe kolege koje s njim sarađuju. Program koncerta činiće odabrane kompozicije i aranžmani iz repertoara čuvenih istorijskih big bendova, što će predstavljati pravu atrakciju za ljubitelje ovog stila u džez muzici. Orkestar će, vođen Dragoslavom Fredijem Stanisavljevićem, publici predstaviti najbolje numere iz ove umetničke forme.

Tanjug/Tanja Valić

„Davno i daleko“ („Long Ago and Far Away“), pesma je Džeroma Kerna i Ajre Geršvina i izveli su je mnogi eminentni pevači i glumci – od Frenka Sinatre, Rite Hejvort i Binga Krozbija, do Roda Stjuarta.

Ova čuvena džez numera uzeta je kao lajtmotiv koncerta, sa jakom metaforom nade da će nam svi protekli teški dani uskoro biti „davni i daleki“.

Stanisavljević je rekao da je dugo razmišljao o programu koncerta kojim se bend vraća pred publiku nakon 6 meseci.

– Želeli smo da predstavimo presek najboljeg od našeg benda kroz njegovu istoriju. Imamo balade, bosa novu, fjužn, bi bap… Kako se džez razvijao kroz istoriju tako je i Big Bend svirao različite stilove. Svih deset aranžmana kompozicija koje smo pripremili za koncert biće premijerno izvedeni i verujem da će publici to biti interesantno – kazao je Stanisavljević.

Tanjug/Tanja Valić

Big Bend RTS ima nove, sjajne muzičare u svom sasatavu, muzički direktor navodi da je to prirodan proces opstanka orekstra.

– Imamo trećinu orkestra koju čine sjajni muzičari koji su između 20 i 30 godina starosti. Svi obrazovani, sa diplomama džez akadameija, improvizatori koji će u vremenu pred nama polako preuzimati glavnu ulogu u orkestru. Na njima je da nastave, očuvaju i oplemene sve što su generacije muzičara stvarale pre njih.

Tanjug/Tanja Valić

Bez obzira na sve intezivniju tehnološku revoluciju Stanisavljević veruje da će forma velikog muzičkog anasambla džez muzike opstati.

Pročitajte još

– Bilo je stalnih izazova u istoriji džeza za velike orkestre, pa su sve preživeli. Big Bend RTS-a je veoma važan za celu džez scenu u budućnosti. Džez je u Beogradu počeo u Studiju 6 Radio Beograda, delovanjem Big Benda – zaključuje Stanisavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike