Snima se film iz Kjubrikove zaostavštine

14.02.2021

14:39

0

Čuveni reditelj otkupio je prava na ostvarenje Ludak na slobodi još pedesetih, ali nije uspeo da ga snimi pre smrti, te će sada biti reazilovan u skladu sa n

Snima se film iz Kjubrikove zaostavštine
Copyright Stenli Kjubrik / Profimedia

Kada je 1999. godine preminuo slavni reditelj Stenli Kjubrik, u njegovoj zaostavštini pronađena su tri sinopsisa za buduće filmove koje je nameravao da snimi. Sada, 22 godine kasnije, jedna od te tri priče kreće u realizaciju – u pitanju je noar-triler nazvan “Lunatic at Large”, piše “Variety”.

Producenti Brus Hendriks i Galen Valker postali su suvlasnici prava na arhivski projekat i planiraju da snime igrani filmu.

Kjubrik, čiji su najpoznatija ostvarenja “2001: Svemirska odiseja”, “Dr. Strangelove”, “The Shining” i “Eies Vide Shut”, pre smrti u planu je imao i to novo ostvarenje – “Ludak na slobodi”.

Detalji zapleta su u tajnosti, ali producenti su ga opisali kao film-noar triler koji je u skladu sa dugom saradnjom između Kjubrika i njegovog čestog saradnika, scenariste Džima Tompsona. Snimanje treba da počne na jesen 2021.

– Prilika da se projekat Stenlija Kjubrika predstavi na ekranu nakon toliko godina je ostvarenje sna. Radujemo se što ćemo snimiti film u skladu sa njegovim jedinstvenim stilom i vizijom – rekao je Valker.

Profimedia

Hendriks je dodao da je Kjubrik imao ogroman uticaj na veliki broj reditelja.

– Čast nam je što nam je “Kubrick Estate” poverila jednu od svojih originalnih ideja – kaže on.

Hendriks je dve decenije radio kao predsednik produkcije u studijima “Valt Disnei”, nadgledajući snimanje više od 250 filmova, kao što su “Šesto čulo”, “Armagedon” i “Alisa u zemlji čuda”… Njegovi izvršni producentski uspesi uključuju i prva tri filma “Pirati s Kariba” kao i “Pearl Harbor”.

Godine 2001, Stiven Spilberg realizovao je Kjubrikov projekat o dečaku robotu koji želi da postane stvaran. Naziva ga “Veštačka inteligencija”, i scenario nastavlja praveći ga modernom interpretacijom priče o Pinokiju. Film je postigao veliki uspeh. Na uvodnoj špici Kjubrik je posthumno naveden kao producent, a na kraju stoji kratka posveta, “za Stenlija”. Film sadrži mnogo Kjubrikovih motiva, kao što su sveznajući pripovedač, struktura u dva čina, teme humanosti i nehumanosti, te podrugljiv pogled na Frojdovu psihologiju, koja je krasila “Oči širom zatvorene”.

Pročitajte još

Kjubrik je za vreme svog odabira filmskih projekata napisao scenario, razvio priču ili imao ideju za razne filmove. Za pomenuti film “Ludak na slobodi” otkupio je prava još sredinom pedesetih godina, ali nije uspeo da ga realizuje. Njegov zet Filib Hobs, najavio je da će nadgledati ceo projekat. Ukoliko uspe, biće to drugi film koji je ostvaren posthumno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike