Nenad Jezdić: Moramo pustiti ljude da odboluju svoje boli

08.04.2021

12:59 >> 13:14

0

To je jedan od usuda ovog trenutka - da je sva mera dostojanstva nestala. Pozorišna predstava je idealna stvar da ako neko želi da saučestvuje u tuđoj boli,

Nenad Jezdić: Moramo pustiti ljude da odboluju svoje boli
Copyright Foto: 24sedam / Goran Sivački

Premijera predstave “Pučina” nastale po delu Branislava Nušića, u režiji Egona Savina biće premijerno izvedena 10. aprila na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Dramu jednog od najvećih domaćih komediografa Branislava Nušića, prvi put je na scenu JDP postavio Dejan Mijač 1977. godine. U predstavi su tada igrali Milan Gutović, Svetlana Bojković, Branko Cvejić, Josif Tatić, Cvijeta Mesić…

Ovaj put Nušićev komad na sceni JDP u režiji Egona Savina oživeće Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Bojan Lazarev, Cvijeta Mesić, Jovana Belović, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović i Goran Šušnjik u alternaciji, Maja Kolundžija Zoroe, Marko Baćović i Bogdana Obradović.

Govoreći o pripremi predstave na današnjoj konferenciji, Savin je istakao genijalnost Branislava Nušića kao, pre svega, dramskog pisca.

Foto: 24sedam / Goran Sivački

– Njegove drame su retko izvođene u odosu na komedije koje su postale obavezno štivo u gotovo svim srpskim pozorištima. Nušić je rodonačelnik srpske građanske drame. Pisao je porodične drame u miljeu visokog građanskog društva u Beogradu koje čine, kao i danas, bogati trgovci, advokati, lekari… U tom miljeu nam Nušić na duhovit i satiričan način otkriva svet licemerija, korupcije, pohlepe… Sve ono što krasi dramu mentaliteta kakva je i naša “Pučina” – kazao je Savin.

Cenjeni reditelj napominje da najlakše radi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

– U tom teatru zahvaljujući upravi mogu da napravim podelu kakvu želim. Ne ulazi se u zadatke pripremanja tragikomedije mentaliteta kakva je “Pučina” bez sjajnog anasambla i odlične tehnike, a Jugoslovensko dramsko sve to omogućava pozorišnim stvaraocima – kazao je Savin.

Foto: 24sedam / Goran Sivački

Kako ističe, nikako ne može da poveruje kako to da Beograd nema pozorište koje se zove po našem najznačajnijem komediografu.

– Beograd mora da ima pozorište koje se zove ”Branislav Nušić”. To je pisac koji je u rangu najznačajnijih evropskih komediografa poput Molijera, Gogolja, Ostrovskog…Pozivam ljude iz gradske uprave da razmisle o osnovnom pitanju ne samo srpskog pozorišta, već srpske kulture – rekao je Savin.

Nenad Jezdić ističe da je uloga u predstavi “Pučina” prelomila u odluci da pređe u stalni ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

– Izazov savladavanja uloge u predstavi “Pučina” pomogao mi je da donesem takvu odluku. Nikada nisam imao takvo emotivno trajanje na sceni kao što je to slučaj sa ulogom Vladimira Nedeljkovića u ovom komadu. Dragoceno je osećanje kada imate skoro pa potpunu sigurnost u onog ko vas vodi kroz predstavu, a Egon Savin to svakako čini sa mnom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu – kazao je Jezdić i dodao da je ozbiljan izazov za svakog glumca da odigra čoveka koji je u jednom danu izgubio sve.

Foto: 24sedam / Goran Sivački

– Taj sunovrat muškosti, društvenog statusa, ugleda u tako kratkom vremenu nije lako dočarati – kazao je Jezdić.

Glumac ističe da su Nušićeve drame svevremenske jer su autentične, iskustvene…

– Ne postoji nijedno drugo bolje svedočanstvo o drami i apsurdu mentaliteta jer niko tako duboko nije zadirao kao što je to Nušić radio. Čak i izvođenje ove predstave, te 1977. godine, je imalo elemente farse i burleske, a mi ovde pokušavamo da ispratimo emotivni sunovrat jednog čoveka, oca, državnog službenika, činovnika – sve to što takav status nosi u ovom komadu nestane za izuzetno kratko vreme. Pokazujemo koja je mera kompromisa i ustupaka koje je naš čovek spreman da napravi da bi se reklo za njega da se visoko kotira u društvu, šta god to značilo – objašnjava Jezdić.

“Pučina” Promo / Nebojša Babić

Na pitanje kako je moguće da se nakon toliko godina naš narod nije promenio i da ovakvom komadu nije potrebna aktuelizacija kaže:

– Verovatno ne radimo kao narod dovoljno na sebi, verujem da svaka promena koju očekujemo od drugih, mora pre svega da bude u nama samima, da bi evoluirala i postala masovna.

Promo / Nebojša Babić

Govoreći o manama današnjeg društva kaže da je usud trenutka taj što je izgubljena mera dostojanstva.

Pročitajte još

– Bolest je duboko intimna stvar. Moramo pustiti ljude da odboluju svoje boli, a ne da se to širi u javnost. Pozorišna predstava je idealna stvar da ako neko želi da saučestvuje u tuđoj boli dođe i pogleda kako izgleda bol nekih tamo karaktera, a ne nekoga ko ima svoj identitet, ime i prezime, svoj status životni, očinski, umetnički… Treba svi da povedemo računa kako se odnosimo prema drugom čoveku – ističe Jezdić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike