Siniši Paviću nagrada "Dositej Obradović" za životno delo

25.12.2020

12:43 >> 09:59

0

Opredelivši se da prihvati izazove televizijskog i filmskog stvaralaštva, u svojim delima objedinio je obrazovnu, prosvetiteljsku i umetničku misiju, poruču

Siniši Paviću nagrada "Dositej Obradović" za životno delo
Copyright Prinstcreen/RTS

Žiri za dodelu nagrade “Dositej Obradović” za životno delo jednoglasno je doneo odluku da se ovo priznanje za 2020. godinu, dodeli književniku i scenaristi Siniši Paviću.

Pavić spada u red najznačajnijih stvaralačkih ličnosti u oblasti književne delatnosti posvećene televizijskoj i filmskoj scenaristici u Srbiji, naveo je žiri obrazlažući svoju odluku.

– Njegove dokumentarno-igrane serije kao i dramski ciklusi, dali su na umetnički način, ne samo sliku vremena okupacije Srbije, nego razuđenu fresku ljudskih sudbina, kako žrtava, tako i nasilnika, uključujući tu i sliku poratnih vremena. U tom delu scenarističke delatnosti Siniša Pavić napisao je istoriografski precizno zasnovane, a umetnički celovito oblikovane drame “Čovek koji je bombardovao Beograd (suđenje generalu Leru)”, “Metak u leđa”, “Na putu izdaje”, “Lovac protiv topa”, i serije “Španac”, “Banjica”, “Poslednji čin”, “Odlazak ratnika povratak maršala” – smatra žiri, a prenosi RTS.

Drugi deo scenarističkog stvaralaštva Siniše Pavića sastoji se, kako se dalje navodi, od niza igranih serija koje na satiričan način slikaju našu stvarnost i kritički govore o zabludama, sklonostima, mitomaniji i rđavim svojstvima našeg mentaliteta – “Vruć vetar”, “Srećni ljudi”, “Porodično blago”, “Stižu dolari”, “Bela lađa”.

Pročitajte još

– Otuda se može reći da je Pavić nastavljač dositejevske tradicije prosvetiteljskog delovanja, i da su njegove satirične dramsko-humorističke serije odigrale značajnu ulogu u kritici koliko tradicionalnih, toliko i novih negativnih pojava i običaja u nas. Tako je on, opredelivši se da prihvati izazove televizijskog i filmskog stvaralaštva, u svojim delima objedinio obrazovnu, prosvetiteljsku i umetničku misiju – poručuje žiri i za kraj dodaje:

– Uvereni smo da je ukupni doprinos Siniše Pavića srpskoj književnosti, filmu i televiziji, uzoran i jedinstven, kako po umetničkim dometima, tako i po obimu i žanrovskoj raznovrsnosti i to ga čini zaslužnim i dostojnim da primi nagradu s Dositejevim imenom i znakom.

Žiri je radio u sastavu: Mirko Vasiljević, Slavko Gordić, Vojislav Jelić (predsednik), Marko Nedić, Dragan Simeunović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike