“Simboli državnosti” u Muzeju Vojvodine: Vreme kada je srpska trobojka bila zabranjena

11.02.2021

09:17 >> 10:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Na izložbi će biti predstavljeni predmeti iz Zbirki Etnološkog odeljenja Muzeja, koji su nastali na teritoriji Vojvodine od 1870. do početka Drugog svetskog

“Simboli državnosti” u Muzeju Vojvodine: Vreme kada je srpska trobojka bila zabranjena
Copyright Promo/Muzej Vojvodine

Izložba „Simboli državnosti na etnološkim predmetima“ Ljiljane Trifunović biće otvorena u petak, 12. februara u 12 sati u izložbenom salonu Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, a povodom Dana državnosti.

Autorka postavke je muzejska savetnica i etnolog, i na njenoj izložbi će biti predstavljeni predmeti iz Zbirki Etnološkog odeljenja Muzeja, koji su nastali na teritoriji Vojvodine od 1870. do početka Drugog svetskog rata.

Većina tih predmeta je iz perioda vladavine Austrougarske monarhije kada je srpska trobojka bila zabranjena i nije bilo poželjno isticanje srpskog porekla.

Pročitajte još

Iako je naglašavanje nacionalnih obeležja u pomenutom periodu bilo rizično, na osnovu izloženog materijala vidi se da su tkalje, vezilje i drvorezbari ipak svoje rodoljublje pretočili u koristan i upotrebljiv predmet, koji je bio veoma važan u životu tadašnje čovekove zajednice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike